fbpx
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

POMOZIMO ANDREJU! Plenkovića opalili po džepu, srećom može i na rate. Vlada: Platit će

Autor: Dnevno.hr

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sjednici donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog nesklada u imovinskoj kartici izrečena kazna u iznosu od tri tisuće kuna.

Srećom, u ova teška vremena kaznu može platiti i na rate.

Sve je potvrdila i predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.


Premijer se žalio na odluku Povjerenstva zbog postupka koji je pokrenut protiv njega. U očitovanju je naveo da je pored plaće u tom razdoblju njegova supruga ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, a što se tiče nepopisivanje nekretnine stečene 1997. godine u općini Makoše kod Dubrovnika, stoji kako Ana Maslać Plenković nije imala saznanja da je suvlasnica te nekretnine.

Tako u očitovanju stoji da to nije mogao znati ni premijer.

Na sjednici je pojašnjeno kako je došlo do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici, ali i istaknuto da su dužnosnici dužni navesti precizne podatke. Imajući u vidu ta dva propusta, Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo do nesuglasja, no morat će platiti kaznu u iznosu od tri tisuće kuna koju može platiti u tri jednake rate.

Postupak pokrenut prošle godine

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera početkom listopada prošle godine.

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Osim toga, Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga 1997. godine naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvornog metra bruto površine.
Premijerova supruga je, naime, suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna nakon smrti oca i nije, kako tvrdi, za suvlasnički udio niti znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi.

Stigao komentar iz Vlade: Platit će

Odluku Povjerenstva komentirali su i iz Vlade.

“U vezi današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa želimo još jednom ponoviti kako je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen. Kao što je predsjednik Vlade već ranije najavio u očitovanju Povjerenstvu, poštovat će današnju odluku”, izvijestio je glasnogovornik Vlade, Marko Milić.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.