Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

POLJSKU I MAĐARSKU IZBACIO BI IZ EU! Dalibor Matanić o svom novom filmu, ekstremizmu, fašizmu i komunističkom nasljeđu

Autor: Iva Međugorac

Gostujući na N1 televiziji poznati redatelj Dalibor Matanić progovorio je o svojem novom filmu Zora, ali se dotakao i straha od ekstremizma. Naime, kako je objasnio Zora je nastala prema instinktima. ”Mogli smo biti svjedoci prošle godine kada je krenuo lockdown, korona, potresi koliko ustvari je ta budućnost neizvjesna i nepredvidiva i ta neka vrsta jeze koja se počinje stvarati. Budućnost je scary stuff, radim ovu triologiju da se ne ponove obrasci prošlosti”, poručio je Matanić te napomenuo kako se svakih 40-50 godina ponavljaju neki novi sukobi, stalno se kuha neka mržnja, a generacija iza nas po njemu ne bi smjele upasti u tu zamku.

“Neka nova vrsta fašizma, ekstremizma, sve zavisi tko je na vlasti, imate čudnih konzervativnih vladavina, ja sam se uvijek nadao da ćemo se mi nekako izvući i uvijek nekako jesmo, ali Amerika s Trumpom je bila jedan dosta tužan prizor. Treba njegovati humane principe na kojima svijet ostaje”, komentirao je redatelj govoreći o ekstremiznu, a potom priznao kako se u pandemiji cijeli sistem festivala urušio.

”To je katastrofa bila, od tih online izdanja festivala, ali mislim da je ovo vrijeme pisano za taj film. Jednostavno takovo je vrijeme, fali ta ljudska interakcija, ako sve ostane na virtualnom doći će do nove vrste degradacije”, uvjeren je Matanić koji se osvrnuo i na kritike o filmu Zora. Smatra kako su napravili dobar posao i pogodili jednu intuitivnu žicu.

Uz to što je komentirao vlastiti film, Matanić se osvrnuo i na odluku Mađara da zakonom zabrane promoviranje homoseksualnosti maloljetnicima te činjenicu da Poljska razmišlja o zabrani razvoda.

“Ja bih ih izbacio iz Europske unije. Po meni to nisu postulati na kojima se zasniva EU. Ako žele biti dio svoje močvare, neka bježe van. To Europa nije, to je kontinent koji je oduvijek baziran na toleranciji”, rekao je navodeći da se još uvijek borimo s prošlošću.

”Mislim da kad se klinci suoče s pravim tumačenjem povijesti mislim da će brzo naučiti što je neki normalan svijet. Treba biti oštar prema onima koji svaki dan šire mržnju”, upozorio je Matanić dodajući da se u Hrvatskoj 90-ih dogodilo da je pet likova dirigiralo politiku.

”Počeli smo se obračunavati s komunističkim nasljeđem, umjesto da smo uzeli najbolje i bježali u zasebnu zemlju. Mi se još uvijek borimo s tom prošlošću, ne da nam šansu da napredujemo. To je razlika između Hrvatske i zapadnijih zemalja koje nisu imale ni dan konflikta. Umjesto da se rješavamo svega toga, mi smo u te konflikte uveli stvari koje su 50 godina stare”, zaključio je Dalibor Matanić.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.