05.05.2017., Zagreb - Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic odrzala je razgovore o aktualnoj politickoj situaciji s celnicima politickih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskog sabora. Robert Jankovic i Furio Radin. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

POLITIKA KAO OBITELJSKI BIZNIS: Tko su članovi Radinove obitelji koji rade ‘za državu’?

Autor:

Samo se još Furio Radin sjeća kada je Milorad Pupovac ušao u Sabor, tako se u saborskim krugovima šale na račun dvojice dugovječnih saborskih zastupnika i predstavnika talijanske i srpske nacionalne manjine. No, kada je o Radinu riječ, čini se kako je politika kod njega obiteljski biznis, naime, ovih je dana Fabrizio Radin od Valtera Flege preuzeo dužnost istarskog župana.

Kao što je poznato dosadašnji zamjenik Radin u subotu je od Flege preuzeo dužnost, budući da je dosadašnjem županu počeo mandat kao izabranom članu Europskog parlamenta. Iz Ureda Istarskog župana izvijestili su da je primopredaja ovlasti obavljena u sjedištu Istarske županije u Puli u skladu sa Zakonom o postupku primopredaje vlasti.

Činjenica da je Radin preuzeo upravljanje Istarskom županijom, svojevrsan je fenomen na više razina, pa tako primjerice nikada u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti braća nisu bila na tako visokim funkcijama, kao što je to slučaj sa ovim dvojcem. Naime, Furio Radin potpredsjednik je Sabora i pripadnik aktualne vladajuće koalicije, a njegov brat župan, i to iz redova nacionalne manjine što otkako su 1993.godine uvedene županije nikada nismo imali prilike vidjeti. O Radinu mlađem u javnom se prostoru zapravo malo toga zna, diplomirani je sociolog, dugogodišnji predsjednik Zajednice Talijana te u tri mandata zamjenik pulskog gradonačelnika.

Mišljenja su u istarskom kraju po pitanju novog župana prilično podijeljena, a i u IDS-u nisu pretjerano oduševljeni činjenicom da je dotični postao župan, jer nije iz redova njihove stranke. Zanimljivo od 2004.godine supruga Furija Radina sjedi u Uredu za ravnopravnost spolova, te je na taj način ujedno i dužnosnica u Vladi, koju pak njen suprug podržava.

Inače, Helena Štimac Radin diplomirala je sociologiju i filozofiju te se zaposlila na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, nakon čega je postala predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, a potom i ravnateljica istog Ureda.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.