FOTO: CROPIX

Politički analitičar za Dnevno o poplavi predsjedničkih kandidata: Samo je jedna kandidatura izvedena inteligentno

Autor: Ines Brežnjak

“Svaki tjedan kandidat jedan”, a možda čak i češće! Tako bismo, ukratko, mogli nazvati najezdu kanidata koji će se ove godine uključiti u predsjedničku utrku. Dosad su svoje kandidature najavili mnogi poznati, ali i malo manje poznati kandidati, a ovaj fenomen za Dnevno je komentirao politički analitičar Igor Peternel.

“To je sve skupa smiješno. U Hrvatskoj nema logične analitike kojom bi se moglo objasniti zbog čega odjednom toliko kandidata. Zapravo, premalo poznajemo i znamo njihove privatne odnose pa ne možemo sa sigurnošću reći je li netko od marginalnih kandidata zapravo u službi odvlačenja glasova za neke veće kandidate”, rekao nam je Peternel.

Posljednji u nizu koji je jučer potvrdio svoju kandidaturu je Vlaho Orepić, a analitičar za njega kaže:

“Orepić je dio propalog projekta Most i neće se proslaviti, baš kao ni ostala dvojica kandidata koji su također izašli iz tog propalog projekta – Božo Petrov, koji bi trebao biti službeni kandidat Mosta, te Tomislav Panenić, kojeg je kandidatura koštala izbacivanja iz Mosta”.

Lovorikama se na ovim izborima neće okititi ni Dalija Orešković. “Nije se nešto proslavila sa svojom strankom START. Na Europskim izborima doživjeli su fijasko, a nakon nekih medijskih istupa koje je imala proteklih dana, mislim da će fijasko biti i njezina kandidatura za Pantovčak.”

Postoje četiri jaka kandidata te Pernar i ostali koji neće zajedno uzeti ni 5 posto glasova




Peternel smatra da u utrci za Pantovčak postoje četiri ozbiljna kandidata koja će, prema njegovu mišljenju, uzeti većinu glasova, dok ostali zajedno neće skupiti ni 5 posto. To su Mislav Kolakušić, Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović. Naš sugovornik smatra da će se upravo oni među sobom raspodijeliti većinu glasova.

Poseban fenomen u ovoj situaciji je Ivan Pernar, kojeg Peternel nije istaknuo kao jednog od ozbiljnih kandidata, no kako je napomenuo, ne može ga staviti ni u kategoriju s ostalim kandidatima. Pernar je u ovom slučaju ostao zasebna kategorija.

“Pernarova kandidatura je inteligentna kandidatura. Nakon što je izašao iz stranke koju je stvorio (Živi zid), potrebna mu je nova platforma preko koje će ući u Hrvatski sabor. Pernar je osoba koja zaista voli politiku. U tome je strastven, to ga zabavlja. Njemu je politika i hobi i posao”, kaže naš sugovornik pa dodaje kako si “Pernar zapravo preko predsjedničke kandidature želi otvoriti prostor za nadolazeće parlamentarne izbore, na kojima će sigurno tražiti novi mandat u Saboru.”




Sličan bi motiv, napominje Peternel, mogao imati i Vlaho Orepić, no razlika između njih dvojice je u tome što će Pernar najvjerojatnije skupiti dovoljan postotak glasova da uđe u Sabor, a Orepić najvjerojatnije neće.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.