fbpx

Političari građane smatraju idiotima, izuzetak su Lesar, don Grubišić, Tomašić…

Autor: Damir Kramarić

Mr. Karlo Blagus, dr. Mirjana Krizmanić i dr. Zlatko Miliša složili su se u zaključku da velika većina političara na vlasti, ali i u oporbi, podcjenjuje pamet svojih birača, te da bi ih zbog toga na izborima trebalo kazniti.

Tko je zaslužan što krave iz Podgorača više ne žeđaju, odnosno tko je tom slavonskom selu poslao četiri vojne cisterne s vodom: vrhovni zapovjednik Ivo Josipović, ili ministar obrane Davor Božinović, tema je kojoj je Dnevnik Nove TV u nedjelju, a zatim i u ponedjeljak, posvetio čak nekoliko uvodnih minuta.

Izvještavajući o toj svađi na najvišoj državnoj razini novinari Informativnog programa s mukom su se suzdržali da ne prasnu u smijeh. Ništa ozbiljniji, međutim, nisu bili ni ostali prilozi. Ne zato što su Marija Miholjek i Petar Pereža u nedjelju malo više popili, već stoga što im političke elite ništa ozbiljnije taj dan, ali i mnoge dane prije toga, nisu ni ponudile.

Krizmanić: Samo iščekuju za koga ćemo zameketati


Predsjednik Josipović brzo je nastavio s praksom bivšeg predsjednika, te da se uživio u ulogu dežurnog komentatora svega i svačega, te da ni premijerka nimalo ne zaostaje u podcjenjivanju pameti hrvatskih birača.

Zlatko Miliša

Smatraju li hrvatski političari svoje birače toliko neinteligentnima da se ni ne trude otvarati zahtjevnije teme od djetinjaste svađe oko toga tko je u selu od sto kuća napunio pet bunara, te u kojoj mjeri su hrvatski građani sami krivi za nesnosno zaglupljivanje od strane onih koji bi nam trebali služiti, upitali smo troje uglednih hrvatskih stručnjaka za komunikologiju.

Dr. Karlo Blagus, dr. Mirjana Krizmanić i dr. Zlatko Miliša složili su se u zaključku da velika većina političara na vlasti, ali i u oporbi, podcjenjuje pamet svojih birača, te da bi ih zbog toga na izborima trebalo kazniti.

– Znate onu crnu ovcu iz televizijske reklame. Upravo tako se osjećam kad slušam političare koji nas tretiraju kao ovce, odnosno kao ljude bez razuma. Za nas koji stojimo pred izborima to je strašno, jer vidimo da samo čekaju za koga ćemo zameketati. To potvrđuje i prilog o vodi za Podgorač, bezbroj otvaranja radova na cestama ili mostovima koji su već nekoliko puta svečano otvarani, no na kojima nikada ništa ozbiljno nije izgrađeno, ali i mnoge druge banalne teme o kojima trube svi mediji u Hrvatskoj. Gotovo svi političari nas rade budalama i bit će loše ako ćemo to morati trpjeti sve do izbora. No, moram reći da nas opravdano podcjenjuju, jer se hrvatski građani ne angažiraju dovoljno u obrani svojih prava, kao da nisu svjesni činjenice da bi vlast trebala služiti narodu, a ne narod njima – ističe Mirjana Krizmanić, ugledna psihologinja i spisateljica, te dodaje kako ipak ima i onih koji pametno i argumentirano nastupaju u javnosti, a kao primjer navodi Dragutina Lesara koji se, prema njezinom mišljenju, uvijek pripremi za saborska izlaganja i koji se, za razliku od većine svojih kolega, zalaže za opće dobro, a ne za svoj privatni interes.

Pogledajte samo kakav si je kult ličnosti izgradila Jadranka Kosor. Veći od Sanaderovog, Tuđmanovog, pa čak i od nadaleko poznatog kulta ličnosti Josipa Broza Tita.
Karlo Blagus

Miliša: I dalje ćemo biti bombardirani glupostima
– Na rubu smo propasti i morali bi se više boriti za svoju zemlju. Najmanje što možemo učiniti je da glasujemo za one koji nas ne rade budalama -zaključuje psihologinja Krizmanić.

Slično razmišlja i pedagog i sociolog dr. Zlatko Miliša, koji se u svojim znanstvenim radovima često fokusira na analizu javnih medija i prevladavajućih medijskih poruka.

– Točno je da se naši političari pred izbore natječu u izricanju banalnosti i u podcjenjivanju inteligencije birača. U to se uklapa i priča o vodi za Podgorač, kao i svojedobno svečano otvaranje lifta od strane bivše ministrice Pravosuđa, Ingrid Antičević-Marinović. Svakodnevno ćemo, nažalost, i dalje biti bombardirani sličnim glupostima, ali ćemo vrlo rijetko čuti nešto o recesiji, o ispiranju mozgova hrvatskih građana Europskom unijom, o nužnosti ukidanja silnih povlastica i prevelikih plaća saborskim zastupnicima, o gospodarskom programu koji bi nas izvukao iz krize i drugim bitnim temama. Vidim da je predsjednik Josipović brzo nastavio s praksom bivšeg predsjednika, te da se uživio u ulogu dežurnog komentatora svega i svačega, te da ni hrvatska premijerka nimalo ne zaostaje u podcjenjivanju pameti hrvatskih birača. Žalosno je da se ništa ozbiljno u Hrvatskoj ne događa bez direktive velikih sila izvana. Vjerujem, ipak, da je i to moguće promijeniti, jer u Hrvatskoj postoje i vjerodostojni političari, odnosno uvjerljivi i opipljivi politički programi o kojima bi trebalo više govoriti i pisati – napominje dr. Miliša, te dodaje da mediji, iz nekog razloga, o njima vrlo rijetko i vrlo malo izvještavaju.
Konkretan program od 10 točaka don Grubišića

– Kao prvo, izdvojio bih program od deset točaka don Ivana Grubišića, kojega bih odmah potpisao, iako o Grubišiću kao političaru nemam naročito mišljenje. No njegov je politički program konkretan, sadržajan, jednostavan, pa stoga i prihvatljiv. Kao pozitivan primjer izdvojio bih i Ružu Tomašić, koja je svojim djelom pokazala kako se rješavaju problemi s narko mafijom i koja je dokazala da je spremna čak i život staviti na kocku zbog općeg dobra. Nju stoga držim jednom od rijetkih poštenih i vjerodostojnih političara u Hrvatskoj – podvlači Miliša, te dodaje da podržava i pokrete ‘H-rast’, ‘Jedino Hrvatska’, te ‘Hrvatski plamen’, jer se i oni, kako reče, otvoreno suprotstavljaju EU poltronima i jer građanima otvoreno govore što nas čeka kada se pridružimo europskoj dvadesetsedmorici.

Moram reći da nas opravdano podcjenjuju, jer se hrvatski građani ne angažiraju dovoljno u obrani svojih prava, kao da nisu svjesni činjenice da bi vlast trebala služiti narodu, a ne narod njima

Mirjana Krizmanić

– Problem hrvatskog bića je što vječito ide protiv nečega, a problem su i redovita predizborna podmetanja velikih na štetu malih. Tako se već dogodila diverzija u pokretu H-rast, kojeg su u HDZ-u procijenili potencijalno opasnim, te su ga pokušali razbiti iznutra – napominje dr. Miliša.

Blagus: Kosor je izgradila kult ličnosti veći čak i od TItovog

Profesor Komunikologije zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, mr. Karlo Blagus također primjećuje da su posljednji nastupi hrvatskih političara, posebice dužnosnika HDZ-a, vrlo infantilni i prizemni, a nerijetko i posve necivilizirani.

– Uvjeren sam da će birači znati kazniti to njihovo bezobrazno podcjenjivanje pameti naroda, te da sustavno zaglupljivanje putem medija ovaj put neće proći. Pogledajte samo kakav si je kult ličnosti izgradila Jadranka Kosor. Veći od Sanaderovog, Tuđmanovog, pa čak i od nadaleko poznatog kulta ličnosti Josipa Broza Tita. Nema niti jedne informativne emisije na televiziji ili radiju, u kojoj se premijerka ne oglasi barem nekoliko puta, a najčešće samo zato da bi ‘spustila’ Milanoviću. Oporba je, s druge strane, toliko nesposobna i neuvjerljiva, da ne zna iskoristiti slabosti vladajućih. Milanović je tako prihvatio Kosoričino prepucavanje, umjesto da konkretno progovori o problemima Hrvatske, te da kaže što bi valjalo učiniti da nam napokon krene nabolje. Čelnik SDP-a u pravilu govori općenito i s visoka, zbog čega ni on nije previše simpatičan mnogim biračima – primjećuje Blagus, te dodaje da je većina hrvatskih birača šutljiva, ali pametna, te da je uvjeren da će upravo ta tiha većina odlučiti sljedeće izbore.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.