MaxPixel

Političari bogataši, o kojima ništa ne znate: Kuće na moru, šume i ogromne plaće! Imamo najmoćniju listu

Autor: Iva Međugorac

Hrvatski političari, na nacionalnoj razini svakodnevno su u fokusu javnosti pa se tako nerijetko propitkuju i svi njihovi potezi, ali i raskoš koju kriju u imovinskim karticama. No, za razliku od njih lokalni političari, imaju malo više slobode, budući da u medije dospiju tek kada su nešto opasno zgriješili, a dok se klupko njihovih grijeha ne razmota padnu u politički zaborav pa se tako spokojno provuku i kroz niše pravosudne mreže o čemu svjedoči trakavica s bivšom sisačkom županicom Marinom Lovrić Merzel.

Inače, župani su prilično zanimljiva pojava, budući da spadaju u skupinu pravih lokalnih šefova s plaćama koje se kreću od 16 do 17 tisuća kuna. Na vrhu ljestvice najimućnijih hrvatskih župana nalazi se HDZ-ov sisačko-moslavački šef Ivo Žinić čija je plaća oko 18.900 kuna neto.

Najmanju plaću među županima ima međimurski župan Matija Posavec, a riječ je o iznosu od oko 12.700 kuna. Posavec ujedno posjeduje BMW vrijedan oko 120 tisuća kuna, a nema niti kuće, niti stana.

Vrijedna je zato imovina dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića. Od osobne imovine u imovinsku karticu prijavio je dvije kuće s okućnicom u Slanom vrijedne oko dva milijuna kuna. nadalje, tu je stan vrijedan oko 815 tisuća kuna, ali i 365 tisuća kuna vrijedno građevinsko zemljište. Jednako tako u kartici se pominju i pašnjak, voćnjak te oranica, ali i 30-tak kvadrata štale vrijedne 70 tisuća kuna.

Valja spomenuti kako je Dobroslavić veliki dio imovine naslijedio. No, svakako zvuči zgodno i podatak u vlasničkom udjelu u hotelu Osmine, težak 1.337.100 kuna, kojega je prenio na odvjetnički ured. Uštedio je 240 tisuća kuna, 2000 dolara te 44 tisuće eura.

Na listu imućnih župana svakako spada i istarski čelnik Valter Flego, koji je suvlasnik kuće u Buzetu vrijedne tri milijuna kuna.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, svojedobno se žalio na primanja, ali čini se kako se njegova ”niska” primanja nisu previše odrazila na njegovu imovinu. U Šibeniku posjeduje kuću vrijednu dva milijuna kuna. Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, suvlasnik je kuće u Drsniku vrijedne oko 435 tisuća kuna, a ujedno je i vlasnik kuće u Opatiji vrijedne 3.100.000 kuna.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.