Ilustracija

POLICIJSKA BRUTALNOST U SPLITU: ‘Čovjeka koji nam je htio pomoći bacili su na tlo’

Autor: Dnevno

Novinarka Slobodne Dalmacije Silvana Uzinić ispričala je sve o policijskoj brutalnosti koje su ona i prijateljica doživjele na Bačvicama u nedjelju ujutro.

“Prijateljica i ja smo išle pored hotela Park misleći napraviti đir, policajac u civilu nas je zastavio i rekao da ne možemo dalje. Kazao je da idemo nazad i rekao da ne možemo u šetnju na Bačvice.

Odgovorila sam da ne idemo na Bačvice i da idemo šetati.  On je rekao da ne možemo na mjesta masovnog okupljanja, ja kažem da se ne mislimo okupljati. Tada je on zatražio osobne kartu uz podizanje glasa.

Pridružuje mu se kolega, pokazujemo osobne. Prijeti nam kaznom od 8000 kuna. Moguće je da sam ja tada podigla glas pitajući na osnovu čega.

Za to vrijeme je moja prijateljica Branka Karninčić to htjela snimiti mobitelom jer su počeli biti grubi, ali su je natjerali da snimku izbriše.

Uhvatili su je za ruku, a na to je reagirao jedan čovjek pitajući: Što radite? Onda je skočio policajac: Što se ti miješaš, tko si ti? Daj osobnu!”, ispričala je Uzinić za Slobodnu Dalmaciju.

“Policajac me natjerao da izbrišem fotografije”

“Uhapsilo nas je, privelo. Taman smo bile kraj hotel Park i tu nas je legitimiralo i kazali da ne smijemo tu šetati. Ja sam rekla ovdje se možemo šetati, slikat ću mjesto događaja da mogu dokazati, ali kada sam slikala uhvatio me za ruku i počeo vući prema autu, idete sad s nama u postaju.

U tom trenutku se neki čovjek javio pa su njega bacili na pod. Njegova djeca i žena koji su bili na dječjem igralištu su počeli plakat i vikati. U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke. Odveli su nas u postaju, zaplijenili mobitele, napisali da je to kršenje javnog reda i mira i da smo pozivali druge građane na neposluh.

Ja to nisam htjela potpisati, pa mi je dao neki papir da napišem svoju verziju jer je na meni primijenjena sila. Pitala zašto sam uhapšena. Odgovor je bio – to će vam sve na sudu objasniti članak 13. Nismo mogle njima pričati, samo su smijali i bili onako nabrijani.

Na kraju su nam dali nešto da potpišemo. Ja nisam htjela, a Silva je potpisala, jer na njoj nije primijenjena sila, pa nije morala pisati svoju verziju događaja”, prepričala je Branka Karninčić

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.