FaH

POLICIJA VOZAČIMA: ‘Poseban oprez prema djeci u prometu’!

Autor: Hina

Na roditelje apeliraju da uvijek i bez iznimke djecu vežu sigurnosnim pojasom samostalno ili u sjedalici

S obzirom da je u 2017. na hrvatskim cestama život izgubilo osmero djece, što je čak šestero poginulih više nego u 2016. policija je u petak pozvala vozače “da povećaju pažnju” kako bi zaštitili djecu u prometu.

Posebnu pozornost treba usmjeriti na vožnju u zonama pješačkih prijelaza u blizini škola, vrtića i dječjih igrališta te smanjiti brzinu kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu.

Nepropisno parkiranje, u zonama škola i vrtića, uvelike smanjuje vidljivost i mogućnost pravovremenog reagiranja vozača, posebno u situacijama kada dijete neoprezno istrči na cestu. Za bolju sigurnost bitna je što veća uočljivost djece – pješaka, koja se može povećati i nošenjem svijetle odjeće ili reflektirajućih detalja, osobito u ovo doba godine, kada su dani kraći, a vrijeme češće tmurno i s oborinama, upozorava policija.

Na roditelje apeliraju da, bez obzira na udaljenost koju misle prijeći vozilom, uvijek i bez iznimke djecu vežu sigurnosnim pojasom samostalno ili u sjedalici.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se djeca niža od 150 cm, u vozilima moraju prevoziti smještena u posebnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama. Izuzetak su djeca visoka barem 135 cm, koja ne trebaju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, ali se tada smiju voziti isključivo na stražnjim sjedalima i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. Propisana novčana kazna u slučaju nepoštivanja ove odredbe je 500 kuna.

“To osobito naglašavamo, imajući u vidu činjenicu da je najviše djece, čak petero, odnosno 60 posto od ukupno poginule djece u 2017. godini, stradalo kao putnici, najčešće u vozilima kojima upravljaju njihovi roditelji ili bliski rođaci.

Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.




Jedan od pozitivnih pokazatelja je smanjenje broja teško i lako ozlijeđene djece, čemu uvelike doprinose sigurnija vozila, opremljena novim tehničkim rješenjima koja umanjuju težinu ozljeda.

“Tako je u 2017. godini zabilježeno 110 teških ozljeda, odnosno 13,4 posto manje nego u 2016. Lako ozlijeđene djece bilo je 1,7 posto manje u 2017. u odnosu na 2016. godinu”, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

“Želimo da svi u prometu, u kojem smo svakodnevno prisutni, budemo što sigurniji i zaštićeniji te da što manje djece, ali i ostalih dobnih skupina, stradava u prometnim nesreća”, poručuje policija.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.