Pexels

Policija upozorava građane: ‘Ne odgovarajte na sumnjive poruke koje dobivate putem e-maila’

Autor: Hina

Nakon što je u posljednje vrijeme primijećen veći broj prijava zbog sumnjivih poruka koje dobivaju na svoje adrese elektroničke pošte, policija je u srijedu upozorila građane da ne odgovaraju na takve pourke te da ažuriraju lozinke za pristup pošti.

Policija je savjetovala građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke i da ih ne  upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, trebaju odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, trebaju odmah promijeniti i te lozinke.

Iz MUP-a poručuju građanima da više informacija o različitim oblicima internetskih prevara i savjete kako se zaštititi potraže na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

Ako je računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao datoteke i onemogućio pristup podacima, građane pomoć mogu potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html, gdje se nalazi alat pod nazivom Kripto Šerif, koji omogućuje da na jednostavan način učitaju kriptirane datoteke.

Policiji će to omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te kako će građani dobiti upute o načinu na koji mogu pristupiti svojim podacima.


Policija je također priopćila da joj se javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju tvrdeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima, te od njih traže određeni iznos u bitcoinima.

Također, građani kontinuirano dobivaju poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. Policija ističe da se radi o pokušaju krađe osobnih podataka kojim počinitelji mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.