fbpx

Policija se konačno zainteresirala za Korolijin ‘lik i delo’!

Autor: Zdenko Kapović / 7Dnevno / 3. travnja 2015.

Uz Milanovićev izostanak podrške nadošla je i Bernardićeva ljutnja, pa je Korolija na streljani - DORH je započeo operaciju nad malignim kirurgom

Kad smo o „tipičnom šumskom komesaru“ dr. Draganu Koroliji Mariniću u našem listu, broj 55 od 19. prosinaca 2014., objavili širu istraživačku priču o njegovu “upravljanju” Kliničkom bolnicom Dubrava s popisom njegovih mutnih poslova zapisali smo kako se on još visoko drži zahvaljujući premijeru Zoranu Milanoviću. Za njega je, naime, odradio značajan posao tijekom unutarpartijskih čistki koje su odnijele dvojicu ministara – Slavka Linića i Korolijina mentora dr. Rajka Ostojića, bez većeg potresa Milanovićeve fotelje.
Međutim, došlo novo, novo vrijeme i Milanoviću je danas, u svakom smislu, najmanje potreban problematični dr. Korolija. Osim toga, Milanović zlopamti izostanak Korolije podrške u vrijeme njegova izbora na čelo SDP-a.

Koroliju je u orbitu moći lansirao mladi SDP-ov lav Davor Bernardić, koji je kod svojeg prijatelja dr. Ostojića izlobirao za njega poziciju ravnatelja KBC-a Dubrava. A od potpune propasti spasila ga je riječka ćelija i osobno Komadinin angažman – Koroliju moramo spasiti! Danas, uz Milanovićev izostanak podrške nadošla je Bernardićeva ljutnja pa je Korolija na streljani – DORH je dobio odobrenje da može započeti operaciju nad malignim kirurgom.

Pogodovanje brojnim tvrtkama


U dan, točno dva mjeseca nakon što smo nabrojili tek dio kriminalnih radnji bahatog dr. Korolije iz PUZ-ova kriminalističkog sektora, tj. Službe za gospodarski kriminalitet, na ruke sanacijskog upravitelja KBC-a Dubrava prof. dr. Marka Banića odaslan je Predmet: Tvrka Ponard d.o.o i dr.

U njemu se sanacijskog upravitelja izvješćuje kako službenici PUZ-a provode kriminalističko istraživanje nad dr. Korolijom, zbog osnova sumnje da je pogodovao tvrtkama: Pronad d.o.o., Mini Major d.o.o., Iceberg International Trading d.o.o., Sanyko, IN2 d.o.o., Rudan d.o.o. i dr. – dakle tvrtkama koje smo uglavnom naveli i opisali njihovo poslovanje s KB-om Dubrava dok je Korolija bio sanacijski upravitelj.

Od dr. Marka Banića se traži dostava različite dokumentacije po pojedinim stavkama spomenutog predmeta, i to – ukratko:

Pronad – odabir Idejnog rješenja rekonstrukcije i dogradnje zgrade hitnog prijema, dnevne bolnice, ginekologije s opsetricijom u sklopu KB-a Dubrava. Sumnja se da je Korolija utjecao na odabir ponuđača bez konzultacije stručnih službi Bolnice. Iz PUZ-a se traži dokumentacija iz koje bi se utvrdilo je li Korolija u lipnju 2013. s tvrtkom Matrix-d-inženjering d.o.o. bez prethodne odluke Sanacijskog vijeća (SV) dogovorio provedbu natječaja za izradu Idejnog rješenja vrijednosti 350 tisuća kuna, a potom, bez Odluke SV-a, uputio tvrtki Pronad poziv za dostavu ponude – što je ona učinila 11.11.2013. Lažirajući naknadno podatke o tome kako će navodno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati izradu projektne dokumentaciji, Sanacijsko vijeće (obmanjeno Korolijinim lažnim prikazom) odobrava ulazak u projekt.

U svemu ovome Korolijina desna ruka bio je Hrvoje Dokoza, zamjenik Zmaja od Jaske – i koječega drugog. Daljnji tijek tih nezakonitih radnja išao je u smjeru da Pronad naknadno upućuje ponudu za izradu dokumentacije pozvavši se na navodni zahtjev KB-a Dubrava – kako bi se zadovoljila forma javne nabave.

Mini Major d.o.o. – traži se dokumentacija vezana uz poslovanje ove tvrtke s KB-om Dubrava, kojem prethodi postupak javne nabave stomatoloških jedinica (stolaca) na temelju navodnog zahtjeva D.Z. iz KB-a Dubrava. Riječ je o Ugovoru sklopljenom 4. listopada 2013., a nabavu pet stomatoloških jedinica na kojima su instalirani, ali ne i isporučeni kompresori (KBD ima središnju kompresorsku postaju i razvedenu instalaciju). Vjerovali ili ne ova faktura je naplaćena dva puta – i to oba kao cesija najprije RBA, a potom Pro Factoru – odobrio dr. Korolija. Nije ovo jedini posao s Mini Majorom, makar za sada PUZ ne traži drugu dokumentaciju.
Sanyko – utvrditi je li KB Dubrava s ovom tvrtkom i pod kojim uvjetima imala ugovor ili okvirni sporazum o isporuci raznih kirurških potrepština u vrijednosti od oko 4.254 000 kuna tijekom 2013. i 1.750 000 kuna u 2014. godini.

Rudan d.o.o. – policija traži utvrđivanje činjenica poslovnog odnosa ove tvrtke s KB-om Dubrava na temelju natječaja Nabava energetske uštede vode procijenjenog na vrijednost od oko 35 milijuna kuna, na koji se natječaj kao jedini ponuđač javila predmetna tvrtka.

Kemoboja d.o.o. – u odnosu na poslovanje s ovom tvrtkom traži se dokumentacija o bojanju metalnih ograda – započeli djelatnici Bolnice, a dovršila Kemoboja uz višestruku isplaćeni novčani iznos – 120 umjesto 20 tisuća kuna.
IN2 d.o.o. – u ovom slučaju se nastoji utvrditi je li Korolija u procesu daljnje informatizacije KB-a Dubrava ukinuo Povjerenstvo za IT i sam sklapao sumnjive poslove. Ponovimo još jednom, KBD je bila pionir u informatizaciji, ali je zbog mijenjanja političkih opcija i drugih prioriteta informatizacija Bolnice išla vrlo sporo. No ipak je postavljen BIS (bolnički informacijski sustav) koji je dorađivan u hodu (IN2 firma).

Prije nekoliko godina KBD-u je ponuđen softver BIS za 64 tisuće kuna. KBD je odbio ponudu jer još 4 modula nisu uklopljena u sustav, ali je cijena bila prihvatljiva. Naime, pri prodaji softvera koji se dugo koristi u nekoj ustanovi postavlja se mala prodajna cijena, jer će najam i održavanje softvera kroz dulje razdoblje zapravo isplatiti softver. No, dr. Korolija je kupio BIS koji KBD koristi više od 10 godina, a za najam i održavanje je do sada plaćeno oko 12 milijuna kuna. Naime, dr. Korolija je bez konzultacija sa stručnim službama fingiranim postupkom nabave, bez specifikacije funkcionalnosti ugovorio isporuku već isporučenog BIS-a za nevjerojatnih 1.650.000 kuna. I dalje 4 modula nisu uklopljena u sustav, a ugovor o održavanju sustava, sad već u vlasništvu Bolnice, stoji novih 1.650.000 kuna, po potpisanom Okvirnom sporazumu. Navodno je “stručna mišljenja” platio izvjesnom vanjskom suradniku Luliću, koji je naveden u ugovoru.

Iceberg Internacional Traiding d.o.o., tvrtka u vlasništvu Drage Mačeka, provoptuženog iz afere Brodosplit – voditeljici javne nabave KB-a Dubrava Korolija prosljeđuje specifikaciju sustava telemetrije za potrebe Dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila. U toj specifikaciji Korolija hotimično odvaja dijelove inače jedinstvenog sustava, kako bi izbjegao obvezu javne nabave, i tvrdi da je jedino spomenuta tvrtka ta koja udovoljava uvjetima nakon čega 16. lipnja 2014. ona biva izabrana kao najpovoljnija. Ugovor je potpisan zadnjeg dana Korolijnog mandata. Bolnici su na kraju isporučeni monitori bez baznih postaja.

Na kraju svojeg dopisa PUZ traži i odluke o imenovanju te razrješenju dužnosti bivšeg sanacijskog upravitelja KBD-a Dragana Korolije Marinića. Naime, u njima očito želi naći, kako smo objavili, mnoštvo nepravilnosti i kršenja zakona, a za naše čitatelje ukratko ponavljamo još jednom ovaj ogledan primjer partijskog kadroviranja, kojeg kao da je proveo slavom ovenčani Koča Popović- baš u trenutku povratka s Bleiburga u Zagreb, uvjeren da mu nitko ništa ne može i da će biti upravo po njegovu.

Kao da Koča Popović opet stiže – s Bleiburga!

Dakle, još jednom. Nakon preuzimanja vlasti SDP u srpnju 2012. za ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava (KBD) – složenog organizacijskog sustava s oko dvije tisuće zaposlenih – postavlja dr. Dragana Koroliju, kirurga upitne reputacije i osobu koja prethodno nije vodila nikakvu ustrojbenu jedinicu u zdravstvu. Nasilje kojim se vlast poslužila prilikom imenovanja ovog ravnatelja rađeno je po obrascu šumskih ljudi iz ’45. godine. Retroaktivno je rađena izmjena Statuta kako bi se pogodovalo imenovanju osobe koja nema potrebne kvalifikacije za to mjesto. Naime, shvativši da prijevara neće proći nezapaženo, telefonskom sjednicom Upravno vijeće KBD-a na brzinu mijenja Statut – i to nakon provedenog natječaja u kojem se tražilo da ravnatelj mora biti liječnik s znanstveno-nastavnim zvanjem. Međutim, novi statut nije zaživio jer nije prošao propisanu proceduru, pa je podignuta tužba radi protustatutarne odluke, na koju se kompartijska vlast nije osvrnula. Naknadno, promjenom sustava upravljanja bolnicama na državnoj razini, uvodi se institut “sanacijske uprave”. Time se pokušava izigrati sama tužba. Pravosuđe ipak provjerava legitimitet postupka izbora ravnatelja – čeka se drugostupanjska potvrda presude o nepravilnosti izbora.

Novi ravnatelj dovodi za pomoćnike financija i gospodarstva u KBD-u osobe bez ikakvih znanja o zdravstvenom sustavu, kao i upitnog stručnog znanja. Bolnica dobiva i pomoćnika ravnatelja za odnose s EU-om, kao i pomoćnika za “kvalitetu” rada. Preko ovog potonjeg, kirurga u mirovini i lažnog 80-postotnog invalida Domovinskog rata, uvodi se partijska diktatura, a “politički komesar” se šulja po hodnicima i odjelima bolnice i zapisuje samo njemu znane denuncijacije o bivšim kolegama, s očitom opsesijom uništenja Klinike za kirurgiju… Štrajk liječnika 2013. godine razgolitio je istinu do kraja, te svima postaje jasna namjera uništavanja ugleda i značaja KBD-a, posebice Klinike za kirurgiju. Naime, u posljednjih petnaestak godina KBD raste stručno, znanstveno i ugledom. Nije slučajno 2012. njen case-mix indeks bio najviši u državi. Bolničko osoblje je, unatoč svemu, ostalo prilično jedinstveno – ovdje se ne rasipa vrijeme za ogovaranja i politikanstvo. Bolnica u vrijeme štrajka pokazuje nevjerojatno i za vlast neočekivano jedinstvo, a ravnatelj pokazuje svoje pravo lice. Smjenjuje predstojnike najvećih i najvažnijih klinika: onih za kirurgiju i internu medicinu, te neke šefove odjela. Prema slamanju snage jedinstva liječnika Koroliju nosi uvjerenje u snagu vlasti i vjera u “hrvatsku šutnju”, no nije baš tako ispalo. Kirurzi su na noge digli svekoliku hrvatsku kiruršku struku, te je za tri dana potpisana peticija u svim hrvatskim bolnicama kojom se traži vraćanje smijenjenih profesora. Agonija Bolnice traje, ali u ljeto 2014. Korolija biva smijenjen i sukladno politici SDP-a, druga Koroliju treba spasiti prebacuje se na mjesto pomoćnika ministra zdravlja.

Autor:Zdenko Kapović / 7Dnevno / 3. travnja 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.