Policija privela Polančecova kuma Nevia Prloga

Autor: dnevno.hr

Sam Polančec ni ovaj put se nije našao na popisu osoba pod formalnom USKOK-ovom istragom.

Još jedan kum donedavnog potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca, poduzetnik Nevio Prlog, uhićen je u Koprivnici u nastavku akcije Menadžer, vezane za nezakonitosti u poslovanju Podravke.

Sam Polančec ni ovaj put se nije našao na popisu osoba pod formalnom USKOK-ovom istragom, iako su istražitelji, kako tvrde upućeni, do kraja stegnuli remen i oko njega. Osim spomenutog lokalnog poduzetnika, policija je privela i direktora Službe nabave Podravke Darka Korošeca, te još osam direktora i odgovornih osoba iz tvrtki koje su poslovale s Podravkom.


– Vrlo sam zbunjen i začuđen. Ne znam tko je priveden niti znam što im se stavlja na teret. Zbog toga ne mogu ni komentirati uhićenja o kojima govorite – kratko je Jutarnjem listu izjavio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Nekoliko sati poslije, nakon što je doznao o čemu je riječ, Polančec je poručio:

– Poznajući te osobe, ne vjerujem da su počinili ikakvo kazneno djelo.

Glavni osumnjičenici u novoj akciji upravo su Prlog i Korošec te ranije uhićeni menadžer Podravke, također Prlogov kum, Zdravko Šestak. Oni su, kako ih se tereti, svjesno izvlačili novac iz Podravke kako bi se osobno okoristili.

‘Preplaćeni dobročinitelji’

Činili su to na vrlo jednostavan način. Šestak i Korošec omogućili su Prlogu da njegova tvrtka PNP Commerc dobije “preplaćene” poslove za Podravku, a Prlog se svojim “dobročiniteljima” oduživao na način da je financirao radove na njihovim privatnim nekretninama.

Najmanje dva puta, 2006. i 2007. godine, Prlogov PNP Commerc, iako nije bio osposobljen za građevinske i instalaterske radove, dobio je od Podravke dva posla, svaki vrijedan više od 3 milijuna kuna, na temelju prethodnog dogovora sa Šestakom i Korošecom. Putem tzv. pozivnog natječaja prihvaćene su Prlogove ponude i za adaptaciju kino, odnosno konferencijske dvorane u sklopu Podravke i za preuređenje Podravkina restorana društvene prehrane, Studena bara. Koliko su ugovoreni iznosi bili napuhani najbolje govore podaci da je PNP Commerc, nakon što je od Podravke dobio nešto više od tri milijuna kuna, uzeo podizvođače koji su cijeli posao obavili za 1,7 milijuna kuna. Razlika od 1,3 milijuna kuna ostala je PNP Commercu.

U drugom poslu sve se odvijalo na isti način. PNP Commerc dobio je posao uređenja prostora s kino dvoranom za 3 milijuna kuna, posao je povjeren podizvođačima, koji Prlogovoj tvrtki izvođenje radova naplaćuju 2,2 milijuna kuna. Tako je PNP Commerc ponovno zaradio oko 800.000 kuna, praktično samo za prepuštanje posla podizvođačima.
Zahvale

No, Prlog je i “zahvaljivao” Šetaku i Korošecu za omogućavanje lijepih zarada. Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, Prlogov PNP Commerc platio je uređenje Šetakove obiteljske kuće i okućnice jednom lokalnom građevinskom obrtu. Vrijednost radova na Šetakovoj kući bila je blizu 200.000 kuna.

Usto, Prlogova supruga i Darko Korošec upustili su se u gradnju apartmana u Tribunju, a u financiranju izvođenja radova s oko pola milijuna kuna sudjelovao je PNP Commerc. Zanimljivo je pritom da je izvođač radova, kojemu je PNP Commerc uplaćivao sredstva, ispostavljao fakture “za izvršene radove na objektima poduzeća Podravka”.

Navodno je ista svrha ispisana i na fakturama za uređenje Šestakove kuće. Istražuje se i pod kojim je okolnostima nabavljena oprema za Podravkino distribucijsko skladište u Dugopolju, kao i moguća kršenja zakona pri postavljanju famoznih reflektora na stadionu u Polančecovu rodnom Đelekovcu.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.