screenshot

Policija i gradske službe smiruju panične Zagrepčane: Evo što je zapravo ‘nepoznati bijeli prah’

Autor: Hina

Nedavni pomor životinja u Osijeku potaknuo je Zagrepčane na paniku kojima se svugdje priviđa 'nepoznati bijeli prah'.

Zagrebačka policija potvrdila je da je na dojavu građana, koji su na ulici pronašli “nekakav prah”, izašla na nekoliko mjesta i uzela uzorke koje je poslala na analizu, a mjerodavni u Gradu izvijestili su da se, prema vizualnom pregledu, radi o tvarima normalnim za gradski okoliš, poput hrane za mačke i žbuke, te su pozvali građane da ne šire paniku i pričekaju rezultate analize koja će pokazati ima li u toj tvari opasnih spojeva.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” na temelju dojave građana, koji vjeruju da je riječ o pokušaju trovanja pasa, uzeo je uzorke “nepoznate bijele tvari” za analizu i zamolio Zagrepčane da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga, priopćio je u utorak Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

“U skladu s informacijama s terena i vizualnim pregledom, uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom okolišu, poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i slično. Ipak, bitno je napomenuti da zbog mogućeg utjecaja vremenskih uvjeta na uzorke, prisutnost opasnih spojeva za život ljudi ili životinja bit će moguće isključiti nakon konačne provedbe analize. Molimo građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga”, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Iz zagrebačke Policijske uprave rečeno je za Hinu kako je policija na dojavu građana da su pronašli “nekakav prah” nekoliko proteklih dana izašla na nekoliko mjesta u Zagrebu, a najviše u Novom Zagrebu. Danas je, kažu u policiji, bilo već nekoliko dojava.

Policija je uzela uzorke tog praha i poslala ih na vještačenje te je obavijestila sve mjerodavne službe, istaknuli su u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

U Osijeku kuhinjska sol

Mediji su objavili da se “bijeli prah”, zbog kojeg su u nedjelju Osječani prosvjedovali optužujući mjerodavne službe za neučinkovitost zbog trovanja životinja u gradu, pojavio zadnjih dana i u zagrebačkim kvartovima. Na društvenim mrežama osvanule su objave uplašenih vlasnika pasa, koji upozoravaju sugrađane da paze na djecu i ljubimce jer su pronašli hrpice bijelog praha, a neki javljaju da su im psi završili na hitnoj skrbi veterinara.




No, PU osječko-baranjska danas je izdala priopćenje u kojem navodi da su svi uzorci bijele tvari koje su uzeli nakon pomora životinja bili negativni na otrove, točnije riječ je bila o kuhinjskoj soli.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.