Pixsell

‘Polančecovom igraču’ blokiran račun u Srbiji

Autor: dnevno.hr

Ranko Mimović novi je vlasnik Fime Ami koja ima vlasništvo jedne desetine Podravke, no njegova najprofitabilnija tvrtka u Srbiji ima blokiran račun zbog neplaćenih potraživanja.

Po tvrdnjama odvjetnika Damira Polančeca, srpski poduzetnik Ranko Mimović, bio je čovjek uz čiju pomoć su htjeli spasiti štetu nastalu u aferi Spice. Misteriozni srpski poduzetnik kao direktor Fia Grupe, navodno preuzeo Fimu Ami – podružnicu Fima Grupe na Malti – u čijem je vlasništvu 10,6 posto dionica Podravke koje su trebale biti upotrebljene za obranu od neprijateljskog preuzimanja. Fia Grupa je planirala platiti dvostruku cijenu za Podravkine dionice, što je nekim analitičarima dodatno pojačalo sumnju u njihove motive.

Nisam Srbin, već Slovenac

Ranko Mimović obratio se prošli tjedan javnosti objašnjavajući da nije špekulant, nego renomirani međunarodni investitor. Naglasio je da ga posebno iritira što hrvatski mediji tvrde da je on srpski tajkun, pa napominje da je slovenski državljanin te da je kapital koji namjerava uložiti talijanskog i švicarskog porijekla. No u obraćanju javnosti ne spominje da je sjedište Fia Grupe u Srbiji, a ne Sloveniji.

Kako navodi Večernji list, lik i djelo Ranka Mimovića uglavnom su nepoznati na ovim prostorima te tvrde – ništa o njemu ne znaju ni u slovenskim Financama ni u srpskom dopisništvu Reutersa. Iako je prošle godine najavljeno da Fia Invest preuzima plinsku tvrtku Atakos u Srbiji, prema podacima Privrednog registra Srbije posao je propao iz zasad nepoznatih razloga..

Enigma zvana Ranko Mimović i dalje ostaje neodgonetnuta, pa je pred istražnim tijelima koja se bave aferom Spice zadatak da utvrde je li riječ tek o vještom špekulantu koji je samo paravan u ulozi investitora, da bi se pomaknuo pažnju javnosti s pravih, zakulisnih igrača.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.