Polančec suspendiran, odgođena odluka o izbacivanju iz stranke

Autor: D.Ko.

Čelništvo vladajuće stranke 'opralo je ruke' od bivšeg potpredsjednika Vlade i protiv njega je pokrenut stegovni postupak.

Uhićenje Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade, rezultiralo je njegovim suspendiranjem. Odlučeno je tako na popodnevnoj sjednici vodstva stranke gdje se Polančeca razriješilo svih stranačkih dužnosti, te je protiv njega pokrenut stegovni postupak.

– Što se tiče Vlade i što se tiče HDZ-a dajemo punu potporu radu svih državnih tijela u borbi protiv korupcije bez obzira na ime i prezime – komentirala je premijerka Kosor u razgovoru s novinarima, te dodala da ‘državne institucije moraju obavljati svoj posao neovisno, vodeći pritom računa o temeljnom ustavnom načelu da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja’.

Iznenadno uhićenje Damira Polančeca u izravnoj je vezi s aferom ‘Spice’ iz 2009., kada su uhićeni menadžeri Podravke pod optužbom za udruživanje radi preuzimanja te tvrtke.

Sredinom ožujka iz pritvora su pušteni prvooptuženi Darko Marinac, bivši predsjednik uprave Podravke, te tadašnji menadžeri Josip Pavlović i Saša Romac, kao i Srđan Mladinić, vlasnik tvrtke SMS. Odmah su uslijedila nagađanja oko toga čime su kupili slobodu, odnosno jesu li u svojim iskazima teretili neku ‘krupniju ribu’.

– Ne isključujem to kao teoretsku mogućnost. Cjelokupan slijed istrage u kojem je ispitano osamdeset svjedoka ukazivao je da se može dogoditi to što se dogodilo danas. Polančecovo uhićenje može biti iznenađenje samo za neupućene, za nas upućene tu nema iznenađenja – komentirao je Veljko Miljević, odvjetnik Darka Marinca, za tportal.

Priveden zbog INE?

No, neimenovani policijski izvor tvrdi kako je Polančec priveden prvenstveno zbog pregovora koje je vodio s Mađarima oko INA-e.




– Nedavno su svi pušteni iz pritvora, izuzev Šestaka, što može upućivati na zaključak da je istraga u tom slučaju praktički pri završetku. Kakvog bi smisla imalo sada pritvarati Polančeca samo zbog Podravke – upozorava isti izvor.

S druge strane, do istražitelja je došla nova priča koja se tiče trgovine upravljačkim pravima INA-e s MOL-om u zamjenu za OTP-ov kredit – kojim je kupljeno 10,6 posto dionica Podravke, a u kojoj je Polančec itekako imao glavnu ulogu.

– Treba imati na umu i da su prva dva direktora Fime Ami na slobodi, dok je priveden samo Zoran Marković, koji to poduzeće vodi tek od 16. lipnja 2009. godine. Štoviše, višekratno je naglašavao da je vodstvo tog malteškog poduzeća, koje je za Podravkine dionice prvotno uzelo kredit kod investicijske banke Merrill Lynch, preuzeo nakon što su završile sve sporne transakcije – upozoravaju.




Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.