Polančec je pritvoren zbog Podravke

Autor: hina

Mogu reći da se radi o slučaju visokog profila i izuzetno je važno izbjeći pritiske na pravosuđe, nitko ne može Državnom odvjetništvu govoriti koga smije, a koga ne smije procesuirati, niti sudu kako odlučivati, poručio je ministar Šimonović.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je danas da je, po njegovim saznanjima, bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec jutros uhićen u sklopu proširenja istrage u slučaju koprivničke Podravke.

“Moja su saznanja da je slučaj vezan uz proširenje istrage za Podravku”, rekao je Šimonović na konferenciji za novinare u svom ministarstvu.


Detalje oko Polančecova uhićenja i policijske prijave temeljem koje je rano jutros uhićen u svom domu u Koprivnici ministar nije želio iznositi, rekavši da su za taj slučaj nadležni Državno odvjetništvo i MUP, odnosno Ravnateljstvo policije.

“Mogu reći da se radi o slučaju visokog profila i izuzetno je važno izbjeći pritiske na pravosuđe, nitko ne može Državnom odvjetništvu govoriti koga smije, a koga ne smije procesuirati, niti sudu kako odlučivati”, poručio je Šimonović.

Naglasio je kako u ovom i svim ostalim slučajevima treba poštivati načela pravne države – svi su jednaki pred zakonom, ali i nevini dok im se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja, a utvrdi li se osnovana sumnja, može im se odrediti pritvor te poduzimati istražne radnje.

Pritvor od 24 sata

Upitan što dalje slijedi u procesuiranju Polančeca, odgovorio je da o tome može tek načelno govoriti, odnosno da će se slučaj voditi po novim pravilima kaznenog postupka – ono što je nekada bilo zadržavanje (u policiji) sada je pritvor kojega može odrediti Državno odvjetništvo i može trajati najdulje 24 sata, i to ako postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela koje se vodi po službenoj dužnosti.

Slijedi istražni zatvor o kojemu odlučuje sud, a predlaže Državno odvjetništvo, a utvrdi li se osnovana sumnja te postoje li za to opravdani razlozi, dizanje optužnice i eventualni početak suđenja može čekati u pritvoru.

Novinare je zanimalo je li Zoran Marković, zagrebački odvjetnik koji je navodno također jutros uhićen, obavljao poslove za vladu, Šimonović je odgovorio kako o tome ne zna ništa, te da s njegovim ministarstvom sigurno nije radio.
Po pisanju medija, Marković je direktor tvrtke Fima Ami registrirane na Malti na koju je varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke. Navodno je sudjelovao i u pregovorima između hrvatske vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini koje je u ime vlade vodio Polančec.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.