Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Pokret kreće u veliku mobilizaciju građana: Ovo je ogromna opasnost za HDZ

Autor: Iva Međugorac

Schengen nije gotov, ali ima problema – veliko je to priznanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je baš na hrvatskom ulasku u šengensku zonu kanio bazirati dio svoje kampanje za nadolazeće parlamentarne izbore. Klasično HDZ-ovo guranje glave u pijesak, Plenkoviću i u ovom slučaju u podosta neugodnom obliku stiže na naplatu, a pitanje je kako će se do izbora odvijati situacija budući da upućeni tvrde kako bi se migrantska kriza mogla dodatno zaoštravati s dolaskom hladnih zimskih dana, ali i da bi mogla eskalirati u idućoj- superizbornoj godini.

Schengen gubi smisao 

Osim Slovenije koja vraća nadzor na svoje granice, istom praksom odlučili su se poslužiti i Talijani koji su najavili da će zbog promjenjivih okolnosti u Europi kao i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slovenci pak kontrole uvode na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, a oni koji prate ovu tematiku kažu da je pitanje dana kada će isti potez povući i sami Mađari.


Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Mada Slovenci baš poput Talijana kao službeni razlog privremene suspenzije Schengena navode porast opasnosti od terorizma u Europi, činjenica je da slovenska strana već dugo progovara o većem priljevu ilegalnih migranata u njihovoj zemlji otkako se Hrvatska pridružila Schengenu zbog čega su u nekoliko navrata po slovenskim medijima iznošene kritike na račun hrvatske strategije prema migrantima.

Slična upozorenja Hrvatskoj je slala i Italija. Obje države Hrvatsku su upozoravale da mora bolje zaštitit schengensku granicu, posebice granicu s BiH, Crnom Gorom i Srbijom radi ilegalnih migracija, Hrvatskoj je u više navrata po tom pitanju pružana pomoć, no Plenković to nije želio prihvatiti, baš kao što ovdje u zemlji o toj temi nije želio razgovarati mada je dio oporbe nastojao nametnuti tu tematiku. Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne osvrnuo se pak u razgovoru za N1 na sami Schengenski prostor koji je po njegovim riječima bio jedna od glavnih ideja europskog jedinstva.

Guliver Image

”Uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Schengen je propao kao ideja. Možda neke granične prijelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema”, rekao je Perne.

Pokret upozorava na probleme

Već dugo na probleme s migrantima upozoravaju i u Domovinskom pokretu, no kako upozorenja nisu previše utjecala na premijera Plenkovića oni su uoči nadolazeće superizborne godine odlučili djelovati pa su najavili da će početi s pripremom procedure za prikupljanje potpisa za pokretanje referendumske inicijative o ovoj temi. Budući da je Pokret nedavno Vladi dao svojevrsni ultimatum da u kontekstu nezakonite migracije promijeni briselske politike koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost naše zemlje, za što su Plenkoviću dali rok, a pošto se u tom smislu nije dogodilo ništa, Pokret je odlučio predstaviti javnosti referendumsku inicijativu te bi se uskoro trebalo znati kada će se za nju prikupljati potpisi.

Na formulaciji referendumskog pitanja rade pravni stručnjaci, kažu u DP-u čije najave nisu promakle ni Plenkoviću kojemu velika mobilizacija građana uoči izbora definitivno ne ide u prilog.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

”Domovinski pokret otkriva toplu vodu. Postoji zajednički napor na razini Europe za suzbijanje nelegalne migracije. Možemo ih prevenirati tako da više radimo sa zemljama koje su izvorište tih migracija, one su ili u ratu, ili su siromašne, ili opterećene klimatskim promjenama. Ljudi iz njih putem krijumčarskih lanaca žele doći u EU i dobiti novu šansu za bolji život ili se priključiti nekome iz obitelji koji je tamo od ranije. Hrvatska neće prema BiH, u kojoj žive i naši sunarodnjaci, podići žicu, ali hrvatsku granicu nadzire 6500 policajaca koji su kvalitetno obučeni i opremljeni i u tome su uspješni, istaknuo je predsjednik Vlade. Koliki potencijal ima tema ilegalnih migranata, doznat ćemo kada Domovinski pokret počne prikupljati referendumske potpise. Pritom je bitna i dobra organizacija jer uskoro slijede hladniji dani”, rekao je Plenković.

Kreće se s referenduskom inicijativom 

No, ekipu iz Pokreta te njegove riječi ne brinu, niti su zabrinuti zbog dolaska zime, štoviše, Penava smatra kako je 95 posto građana ove zemlje protiv ilegalnih migracija. Nije Penava daleko od istine kada progovara o ovoj temi, sve je više građana koji stječu dojam da su na jednoj strani oni koji poput Penave zagovaraju tezu o tome d svaka suverena država vodi računa o svojim granicama, a na drugoj strani Plenković koji se toj ideji opire iz samo njemu znanih razloga posebice kada se sagleda sve ono što se diljem Europe događa. Švedska se tako primjerice nedavno pridružila sve većem broju europskih država koje traže pooštravanje graničnih kontrola EU nakon incidenta u kojem je neuspjeli tražitelj azila ubio dvojicu švedskih nogometnih navijača u Bruxellesu.
Božinović: ‘Pada lišće pa se lakše uočava migrante’

Osim Švedske, putem pooštravanja kreće i Francuska, a tu je i Poljska u kojoj vlast uskoro preuzima liberal Donald Tusk, iako to ne znači ublažavanje politike prema migrantima. Nedavno je i austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner najavio kako se stupanj opasnosti od terorizma u toj zemlji podiže na drugu, najviše razinu onu narančastu, a austrijskoj policiji u očuvanju sigurnosti pomagati će i snage Savezne vojske, no Plenkoviću za sada ne pada na pamet izvoditi vojsku na granice, iako se u oporbi i to spominjalo kao jedna od opcija za zaštitu.

Nezadovoljni su ovim premijerovim pristupom i u djelu HDZ-a, ali kako to obično biva među njima nema onih koji su to spremni javno otkriti, i javno kritički sagledati premijerove korake, zato javno djeluje Pokret čija bi referendumska inicijativa mogla doživjeti veliki uspjeh, i prerasti u još veću opasnost za premijera Plenkovića kojemu se tlo ljulja i zbog propitkivanja smisla Schengena kojemu se Hrvatska tek nedavno priključila.
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.