fbpx
Foto: Ilustracija/Pixabay

POJAVILA SE I PTIČJA GRIPA: Uginuli labud iz Vukovarsko-srijemske županije prvi zabilježeni nositelj

Autor: M.V.

Kako javlja Ministarstvo poljoprivrede, u Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđen je prvi slučaj ptičje gripe. Radi se naime o influenca ptica tipa A podtipa H5N8, a njome je zaražen bio uginuli labud pronađen na području rijeke Bosut, Podgrađe.

“Utvrđivanje patogenosti virusa, visoko ili nisko patogena influenca ptica, je u tijeku”, dodaju iz ministastva pa pojašnjavaju kako niskopatogeni oblik gripe načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

“Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen”, navode.

Kako bi se što prije otkrili mogući slučajevi, ministarstvo navodi kako se u peradi oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći simptomi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti;
potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem; nepokrivenim područjima nogu; značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta; živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje); krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Podsjetili su i kako su u RH na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica koje se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. “Cilj primjene biosigurnosnih mjera je onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Također, posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije. Propisano je i obavezno  držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te obavezno držanje pataka, gusaka i drugih ptica vodarica odvojeno od ostalih životinja”, tvrde.
Uočene uginule divlje ptice također moraju biti prijavljene ovlaštenim veterinarskim organizacijama, zaključuju pa ističu kako u prijavu obavezno moraju biti navedeni podatci o lokaciji pronalaska lešina.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.