fbpx
Borna Filic/PIXSELL

Pogledajte koliko je Wall Street potresao Zagrebačku burzu!

Autor: Hina

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 0,7 posto, na 1.864 boda, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.081 bod

Crobex indeksi protekloga su tjedna oslabili pod pritiskom oštrog pada cijena dionica na najvažnijim svjetskim tržištima, koji je i na Zagrebačkoj burzi izazvao velike oscilacije cijena, no istodobno je porasla likvidnost.

Svi sektorski indeksi su zaronili u crveno, a najviše Crobextransport, za 2,73 posto, i Crobexnutris, za 2,07 posto.

Redovni promet iznosio je gotovo 50 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna više nego tjedan ranije.


“Iza nas je tjedan obilježen snažnom korekcijom indeksa u SAD-u koji je donio visoku volatilnost i na Zagrebačkoj burzi. Tako je u utorak indeks Crobex zabilježio oštar dnevni pad, veći od 2 posto. Unatoč tome, tjedan je završio s tek manjim minusom”, kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, ostvareni su prosječni redovni dnevni prometi od 13,7 milijuna kuna, što je dvostruko više nego prethodni tjedan.

Pritom je najlikvidnija bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 13,2 milijuna kuna. Cijena joj je pala 2,56 posto, na 41,9 kuna.

Slijedi dionica AD Plastika, s prometom od gotovo 5 milijuna kuna i rastom cijene za 2,47 posto, na 187 kuna.

Znatniji promet, 4,6 milijuna kuna, ostvaren je i izdanjem HT-a, čija je cijena porasla 1,2 posto, na 167 kuna.

“Poslovna vijest koja je obilježila tjedan svakako je potpisivanje strateškog ugovora između Adrisa i HUP-a kojim je Adris grupa posredno stekla gotovo 46 posto ove hotelske kompanije. Tijekom tjedna oba su Adrisova izdanja dobila na vrijednosti”, navodi Grgić.
Povlašteno izdanje Adrisa poskupilo je 2,56 posto, na 441 kunu, uz 2,77 milijuna kuna prometa. Redovno izdanje poskupilo je, pak, 1,64 posto, na 496 kuna, a njime je ostvareno gotovo milijun kuna prometa.

U fokusu investitora bila je i dionica HUP-a Zagreb. Uz promet od 1,7 milijuna kuna, cijena joj je skočila 5,62 posto, na 3.760 kuna.

Od 81 dionice kojima se trgovalo protekloga tjedna, njih 38 zabilježilo je pad cijene, 31 rast, a 12 je završilo tjedan bez cjenovne promjene.
Među likvidnijim izdanjima najveći pad cijene zabilježile su dionice Tehnike, za 10,2 posto, te Optima Telekoma, za 10,11 posto.

Istodobno su najviše poskupile dionice Lošinjske plovidbe Holdinga, za 27,74 posto, te Leda, za 6,52 posto.

Lošinjska plovidba izvijestila je u ponedjeljak da kreće s tri velika projekta u Malom Lošinju – izgradnjom novog hotela na Rujnici, razvojem nautičko-servisnog centra na području marine Privlaka i brodogradilišta Lošinj te s ulaganjem u kampove Lopari i Rapoća u Nerezinama, a ukupna vrijednost tih investicija procjenjuje se na 60 milijuna eura.

Oštar pad svjetskih burzi

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na brži tempo povećanja kamata, zbog čega rastu prinosi na obveznice.

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks prošloga tjedna potonuli više od 5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od siječnja 2016. godine.

Pritisak na tržišta traje više od tjedan dana, od kada su podaci s američkog tržišta rada pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu. To je izazvalo strahovanja od rasta inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku da ubrza tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

Fed je lani povećao cijenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

Zbog toga rastu prinosi, pa je prinos na 10-godišnje američke obveznice u ponedjeljak dosegnuo 2,885 posto, najvišu razinu u četiri godine.

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Zbog toga su i na europskim burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 4,7 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC potonuli 5,3 posto.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.