Podolnjak priznao da je početkom rata promijenio svoje staro prezime Jovanović ‘kako mu dijete ne bi bilo obilježeno!’

Autor: I.Babić

Na hrvatskoj političkoj i javnoj sceni jedino se Željko Jovanović nije stidio svog prezimena. Početkom rata mnogi su croatizirali svoja prezimena, a čini se da je najpogubnije bilo Jovanović – njega se odrekao i Zoran Šprajc ali i jedan od čelnika MOST-a.

Čim je iz MOST-a, nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika izašla informacija da će Robert Podolnjak biti njihov kandidat za predsjednika Sabora, iz SDP-a su požurili pustiti spin da će ga koalicija ‘Hrvatske raste’ poduprijeti na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Osim što su na taj način željeli preduhitriti političke suparnike, prilično je jasno zašto je Podolnjak njima odjednom tako prihvatljiv. Naime, radi se zapravo o HNS-ovom kadru, točnije o čovjeku koji je tijekom svoje političke karijere bio čvrsto prepleten s više političkih stranaka. Jedino nije bio još u SDP-u i HDZ-u. Promijenio je barem četiri stranke – od članstva u HNS-u do suradnje s Ladislavom Ilčićem i HRAST-om na prijevremenim izborima 2011. u Varaždinu, podupirao je Gorana Habuša i HNS-u u Gradskom vijeću. Ipak najzaslužniji za cjelokupnu karijeru Roberta Podolnjaka je bivši HNS-ovac i bivši gradonačelnik Ivan Čehok, koji ga je, unatoč protivljenju čak i tadašnjih svojih partnera, postavio za tajnika grada, podupirao (i financijski) njegovo doktorsko školovanje, izdao mu i napisao predgovor za prvu objavljenu knjigu te mu pomogao i pri zapošljavanju na Pravnom fakultetu.


Podolnjak je zapravo tijekom karijere zatvorio začarani krug – od HNS-a do HNS-a, i prije par godina postao ustavno-pravni stručnjak i savjetnik bivšeg predsjednika države Ive Josipovića. I sve do jučer on se vidio na mjestu ministra pravosuđa, a nakon zadnje sjednice MOST-ovaca postao je kandidat za mjesto jednog od prva tri čelna mjesta u državi.

Ono što ga je posebno obilježilo je i promjena starog prezimena početkom Domovinskog rata. Iako je živio u multikulturnom Varaždinu koji nije osjetio neposrednu ratnu opasnost, kako sam kaže, na nagovor supruge promijenio je svoje dotadašnje prezime Jovanović u Podolnjak kako mu “dijete ne bi bilo opterećeno prezimenom za koje su mnogi u to vrijeme imali negativne “asocijacije”?!?

Ispada da se na hrvatskoj političkoj i javnoj sceni jedino Željko Jovanović nije stidio svog prezimena. Početkom rata mnogi su croatizirali svoja prezimena, a čini se da je najpogubnije bilo upravo Jovanović – njega se odrekao i Zoran Šprajc ali i jedan od čelnika MOST-a.

Autor:I.Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.