fbpx

Podignuta optužnica protiv karlobaškoga gradonačelnika: Nezakonito pogodovao i pomagao u vezi s izgradnjom šetnice

Autor: Hina/ A. R.

Načelnika općine Karlobaga Ivana Tomljenovića (1956.) i vlasnika građevinske tvrtke GS Gradnja Marija Brkljačića (1967.) Uskok tereti za kaznena djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u vezi s izgradnjom karlobaške šetnice te je u četvrtak protiv njih podignuta optužnica, objavljeno je na internetskim stranicama DORH-a bez navođenja imena okrivljenika i naziva tvrtke.

Istragom je utvrđeno da je „na temelju fiktivnih računa trgovačko društvo drugookrivljenika Brkljačića 9. svibnja 2013. društvu supruge prvookrivljenoga Tomljenoviča isplatilo 367.531 kuna”.

Optužnicom se načelniku Tomljenoviću i Brkljačiću kao „prokuristu i ovlaštenoj osobi jednog trgovačkog društva” stavlja na teret da su „od veljače do lipnja 2013. u Karlobagu omogućili da posao na izgradnji šetnice u Karlobagu” dobije društvo čiji je osnivač i odgovorna osoba Tomljenovićeva supruga „iako su znali da, u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, s tim društvom ne smije biti sklopljen ugovor o javnoj nabavi niti to društvo smije biti podizvođač odabranom ponuditelju”.

Optužnicom se precizira da je načelnik Tomljenović 18. veljače 2013., bez potrebne suglasnosti Općinskoga vijeća, donio odluku o postupku javne nabave za izgradnju šetnice u procijenjenoj vrijednosti od 566.000 kuna, nakon čega je Brkljačić, iako je znao da njegovo društvo neće izvoditi radove, dostavio ponudu na iznos od 697.416 kuna.


Iako je ta ponuda bila jedina budući da je drugi ponuditelj odustao te nije imala bankovno jamstvo i policu osiguranja, Tomljenović je 9. travnja 2013. s Brkljačićevom tvrtkom zaključio ugovor o izgradnji šetnice vrijedan 697.416 kuna umjesto da poništi postupak javne nabave, što je morao učiniti u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Sljedećeg je dana tvrtka načelnikove supruge počela raditi na izgradnji šetnice, a kako bi se prikrilo tko je stvarni izvođač radova, Brkljačić se s njom dogovorio o sklapanju fiktivnog ugovora o najmu strojeva.

Nakon toga Tomljenović je 8. svibnja 2013. Brkljačićevoj tvrtki odobrio plaćanje 379.933,44 kune iako je znao da to društvo ne izvodi radove. Na temelju fiktivnih računa, Brkljačić je 9. svibnja 2013. društvu Tomljenovićeve žene isplatio 367.531,25 kuna, navodi se u optužnici.

Tomljenović je 13. listopada prošle godine na izvanrednim prijevremenom izborima, kao jedini kandidat, bio ponovno izabran za načelnika karlobaške općine. Prijevremeni izbori održani su pošto je Tomljenović ljetos dao ostavku jer je kao osumnjičenik bio priveden za to kazneno djelo. Na izborima je pobijedio sa 65 posto glasova kao HDZ-ov kandidat, a protukandidata nije imao.

Protiv njega traje još i istraga za poticanje na zloporabu položaja jer je osumnjičen da je utjecao na službenu osobu u policiji radi otkrivanja službene tajne, te je ljetos bio ponovno u pritvoru. Tada je bila uhićena i Lucija Tomljenović (u prošlome mandatu HDZ-ova predsjednica karlobaškoga Općinskog vijeća), kao tajnica načelnika Policijske postaje u Karlobagu. Ona je osumnjičena za zloporabu položaja, a on za poticanje na zloporabu položaja.

Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.