pixabay

PODACI KOJI ĆE VAS ŠOKIRATI! Svako peto dijete žrtva je seksualnog nasilja u Hrvatskoj

Autor: Hina

Prosječno, jedno od petero djece imalo je doticaj sa seksualnim nasiljem.

U 80 posto slučajeva riječ je o osobi iz uskog kruga povjerenja, jedna od tri žrtve nasilja nikada nikome neće reći da je zlostavljana, istaknula je u utorak na okruglom stolu “Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu” Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za sport.

Posljedice seksualnog nasilja mogu biti pogubne i trajati cijeli život, no, isto tako takvo nasilje može biti spriječeno, rekla je Crnković na okruglom stolu koji su organizirale pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i za djecu, saborski Odbor za ravnopravnost spolova i zastupnik Veljko Kajtazi.

Želimo što veću zaštitu djece, bolji nadzor i prevenciju, poručila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vukasnović, podsjetivši da je koncem prošle godine Sabor izmijenio Kazni zakon u koji je uneseno nezastarijevanje izvršenja kazne i progon počinitelja seksualnog nasilja.

Zastupnica je poručila kako, neovisno o stranačkoj pripadnosti, kolege trebaju biti složne da seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece spada u najteža kaznena djela.

Spomenuti okrugli stol upriličen je uz upozorenje da su sportski rezultati i postignuća sportašica i sportaša uvijek u prvom planu, dok se o nasilju i seksualnom uznemiravanju u sportu vrlo rijetko govori, premda relevantni podaci pokazuju da je ono itekako prisutno.

Sportašice i sportaši, bilo da se radi o djeci, mladima ili odraslima, o amaterskom ili profesionalnom sportu, na putu prema svojim sportskim ciljevima znaju biti suočeni s teškim izborom: trpiti verbalno, seksualno ili fizičko nasilje nadređenih osoba ili mu se suprotstaviti i na taj način riskirati sportsku karijeru.
Nažalost, budući da ulog zna biti velik, nasilje često ostaje neprijavljeno i neprocesuirano, a čak i kada se registrira, nasilno postupanje se pravda i pokušava sakriti iza vrhunskih sportskih rezultata.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.