photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

U Lekeniku se izlila Kupa, sto ljudi odsječeno, u Kostajnici odron stijene

Autor: dnevno.hr

Čini se kako Hrvatskoj slijede nove borbe s poplavama

Na području općine Lekenik, izlila se Kupa. Poplavila je nekoliko cesta i odsjekla stotinjak građana, javlja dnevnik.hr.

Popustili su zečji nasipi i do nekih mjesta moguće je doći jedino čamcem ili pješice. Mještani najviše strahuju pred danima koji dolaze jer je najavljen dolazak vodnog vala. Ako se to dogodi, kažu, cijelo područje uz Kupu, moglo bi biti pod vodom.

“Dva reda vreća da se stavilo ne bi se ovo desilo. Sad se puni Kupa i mi ćemo biti odsječeni apsolutno od svijeta, ovo još možemo sad proći i to evo vidite, znači dva reda samo da se još diglo“, kaže Tonka Augustinović iz Starog Broda.

Marin Čačić, zamjenik općinskog načelnika Lekenika uvjerava kako je sve pod kontrolom.

“Pumpe rade, Hrvatske vode rade i mi s njima u suradnji, definitivno mislim da imamo stvar pod kontrolom“, kaže Čačić.

Napeto je i u Starom Brodu kraj Letovanića gdje Kupa u prosjeku raste 3 centimetra na sat. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

“Zečji nasip koji je trebao omogućiti nesmetan prolaz je popustio i brojni mještani Starog Broda više ne mogu do svojih domova. Nešto bolja situacija je u Letovaniću gdje pumpe Hrvatskih voda ispumpavaju vodu iz punih kanala i vraćaju je u korito Kupe. Tamo za sada jedino što je stradalo jest nogometno igralište koje je u potpunosti potopljeno. Ništa bolja situacija nije niti u Karlovcu. Tamo i dalje sve četiri rijeke bilježe porast vodostaja s toga mještani Starog Broda strahuju od daljnjeg rasta vodostaja i novih poplava“, izvijestila je Nova TV.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zbog brzog otapanja velike količine snijega, u Hrvatskoj Kostajnici odronilo se nekoliko velikih komada stijena koje su ugrozile kuće u podnožju brda Djed u samom središtu grada, piše HRT.

Postoji opasnost od novih odorna i klizanja preostalih odlomljenih komada stijena na obroncima Djeda. Uz odron, stanovnici Kostajnice strahuju i od vodostaja rijeke Une. Razina vode je u porastu no grad jos uvijek nije ugrozen.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.