Nel Pavletić/PIXSELL

POČINJE PRAVA JESEN: Očekujemo obilne kiše i grmljavinsko nevrijeme!

Autor: Zlatko Govedić

“Uz čestu i obilniju kišu, jak vjetar i zahladnjenje kraj će tjedna uistinu izgledati kao prava jesen.”, rekao je na kraju večernje emisije “Vrijeme” Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a za HRT. A osim za vikend, za mnoge nepovoljno vrijeme, uz južinu, bit će i tijekom radnih dana ovoga tjedna, posebice na Jadranu i područjima uz njega, gdje će svakodnevno biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom. Suho neće biti ni posvuda u sunčanijoj središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali će kiša do petka – gdje uopće padne – biti samo u malim količinama.

Naravno, nekima će kiša jamačno i dobro doći za ublažavanje višemjesečne suše. Od ponedjeljka u 14 sati do utorka u 14 sati u Komiži je, primjerice, palo 19 litara kiše po četvornome metru, skoro kao ukupno u prošla 2 mjeseca, a u Hvaru 29 litara – čak više nego u posljednja 3 mjeseca.

Srijeda: promjenjivo, južina, ponegdje obilnija kiša…

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčana, uz većinom slab južni i jugozapadni vjetar. A uz razvoj oblaka uglavnom su poslijepodne mjestimice mogući pljuskovi s grmljavinom, vjerojatniji u zapadnoj Slavoniji. Jutro će biti malo toplije nego u utorak, a najviša temperatura između 26 i 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najviša poslijepodnevna od 23 do 26 °C, a jutarnja oko 15 °C. Vrijeme – djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i ponegdje malo kiše ili pljusak s grmljavinom. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak.

Na zapadu Hrvatske promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijim pljuskovima s grmljavinom, pogotovo na Kvarneru i Gorskome kotaru. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu i jugo, uz ponegdje umjereno valovito more.

u Dalmaciji će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i mjestimice pljuskovima i grmljavinom, koji mogu biti izraženiji. Puhat će slabo do umjereno jugo, uz malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura između 23 i 26 °C, a najniža od 16 do 21 °C.

Na jugu Hrvatske također promjenjivo. Povremeno pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i izraženiji. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, uz većinom umjereno valovito more. Dnevna temperatura između 24 i 26 °C, a ujutro oko 20 °C.”




I u nastavku tjedna promjenjivo…

U četvrtak se na kopnu prolazno smanjuje vjerojatnost kiše, a u petak povećava pa će biti češći, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije i obilniji. Puhat će slab i umjeren jugozapadni, u petak i jugoistočni vjetar, a temperatura do petak bez veće promjene. U subotu oblačnije, kišovitije te će zapuhati sjeverni vjetar, uz osjetno osvježenje.

I na Jadranu se u petak i subotu vrijeme pogoršava, kiša i pljuskovi s grmljavinom bit će česti i ponegdje obilniji. A u četvrtak prolazno rjeđi, uz više sunca. Slabo do umjereno jugo u petak će jačati na jako i vrlo jako, a u subotu će okrenuti na jugozapadnjak pri čemu će i temperatura početi padati. Iako u srijedu i četvrtak na moru može biti lokalnih opasnih vremenskih pojava, poput neverina i nevera, zamjetno nepovoljnije bit će od petka. Uz čestu i obilniju kišu, jak vjetar i zahladnjenje kraj će tjedna uistinu izgledati kao prava jesen.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.