Počinje izgradnja uređaja za pročišćenje voda u još četiri jadranska područja

Autor: hina

Na četiri jadranska područja financirat će se izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, podmorski ispusti, kolektori i crpne stanice koji bi na tri lokacije trebali biti gotovi do turističke sezone 2012. godine.

U Hrvatskim vodama danas su potpisani ugovori o podzajmu za provedbu Jadranskog projekta zaštite od onečišćenja voda na područjima Metkovića, Sukošana i Bibinja, Murtera i Betine te Nacionalnog parka Mljet, ukupno vrijedni 123 milijuna kuna.

Na tim će se područjima financirati izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, podmorski ispusti, kolektori i crpne stanice koji bi na tri lokacije trebali biti gotovi do turističke sezone 2012. godine. Radovi u Metkoviću, kako se očekuje, trebali bi trajati nešto duže zbog složenosti konfiguracije terena, rijeke Neretve i podzemnih voda.

Po završetku radova na sustav bi se trebali priključivati potrošači, koji kroz cijenu vode također sudjeluju u financiranju projekta, a odluku o načinu priključenja donijet će lokalna vlast.

Druga faza projekta

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić podsjetio je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima da je u tijeku druga faza projekta za koji je Vlada uzela zajam od Svjetske banke od 60 milijuna eura dok je isti iznos novca osiguran iz domaćih izvora.

S danas potpisanim ugovorima ukupna vrijednost poslova na zaštiti od onečišćenja voda u priobalnom području dosegnula je 286 milijuna kuna što je 30 posto predviđenih sredstava tu namjenu. Već ranije su sklopljeni ugovori s Cresom, Rabom i Lošinjem ukupno vrijednih 163 milijuna kuna, a iza Uskrsa će biti potpisani novi ugovori s Rijekom, Opatijom i Medulinom, najavio je Husarić.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.