SLAVODOBITNIK 300. SINJSKE ALKE je 31-godišnji Frano Ivković!

Autor: A. Pranjić

Tribine su krcate, a u Sinju je i pokroviteljica Alke Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prije dolaska na natjecanje obišla je i crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Sinjski kraj je nakon svih aktivnosti, promocija i kulturnih manifestacija u posebnom raspoloženju. Danas se održala 300.-ta jubilarna Sinjska Alka, a slavodobitnik je 13-godišnji Frano Ivković. Narod Cetinske krajine je Alku osmislio kao vječnu uspomenu na junaštvo svojih pradjedova. Tako se svakog kolovoza u Sinj slijevaju rijeke ljudi koji uživaju u borbama na trkalištu.

Tribine su bile krcate, a u Sinju je bila i pokroviteljica Alke Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prije dolaska na natjecanje obišla je i crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske. Predsjednik Viteškog alkaraskog društva Stipe Jukić dodijelio je predsjednici poklon za prisjećanje na 300. alku. Uručeno joj je posebno priznanje.

U popodnevnim satima iz Vlade je priopćeno kako premijer Zoran Milanović neće prisustvovati Alci zbog manjih zdravstvenih problema. No, mora se primijetiti kako je Milanoviću ovo treći put da ne prisustvuje Alke. Ali u subotu je premijer obišao svoj Sinj i prisustvovao svečanom otvaranju Muzeja Sinjske Alke. U pratnji svojih šest ministara kazao je kako će se pojaviti na alci i da se ne boji zvižduka.

U Sinju se tako nalaze i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, čelnik Dinama Zdravko Mamić i Janica Kostelić.

Za slavodobitnika na 300. jubilarnoj Sinjskoj Alki nadmetalo se 17 alkara: alajčauš Ivica Filipović Grčić; zamjenik alajčauša Mario Šušnjara; Kristijan Bikić; Josip Čačija; Jure Domazet Lošo; Alen Filipović Grčić; Hrvoje Filipović Grčić; slavodobitnik 299. Alke Denis Gugić; Andrija Hrgović, pobjednik prošlogodišnje Čoje; Dušan Ivandić; Frano Ivković; Nenad Marić, pobjednik prošlogodišnje Bare; Tino Radanović; Ante Runje; Petar Tomašević, Ante Zorica i Ivo Zorica.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova. Alkar, jahač na konju, u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m (tolerira se vrijeme do 12 sekundi) te pokušava kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka. Visina alke je 3,32 m, mjerena od njezinog središta do zemlje. O postavljanju i točnoj visini brinu “namještač alke” i njegov pomoćnik; namještač alke štapom dužine 3,22 m umiruje alku i istovremeno kontolira njezinu visinu, dok pomoćnik zateže uže o koje je alka obješena.

Predstavnici državne vlasti koji prisustvuju
Alki će nazočiti predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i devetero članova Vlade: potpredsjednicima Vlade Brankom Grčićem i Rankom Ostojićem, ministrima Antom Kotromanovićem, Ivanom Vrdoljakom, Gordanom Marasom, Mirandom Mrsićem, Darkom Lorencinom, Ankom Mrak-Taritaš, Vedranom Mornarom; te predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Tomislavom Sauchom.

No, kada je danas alkarski vojvoda Ante Vučić pozdravio izaslanika premijera Milanovića, potpredsjednika Vlade Branka Grčića te ostale predstavnike Vlade, iz publike su se čuli zvižduci. Pljesak i ovacije uslijedili su nakon pozdrava Tomislavu Karamarku i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Slavodobitnik – 31-godišnji Frano Ivković iz Brnaza koji je poručio: ”Imao sam najviše sreće. Lijepo je nastupati, a kamoli osvojiti. Pobjedu posvećujem cijelom alkarskom društvu i preminulom gradonačelniku”.
Ivković je Alku osvojio s ukupno osam punata, pogodivši prvu i treću utrku u sridu, a drugu “u dva” te je time iza sebe ostavio preostalih 16 alkara. Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić te na koplje junaka privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka kuburom i srebrnim prstenom.

Uz te darove, pripala mu je i novčana nagrada od 40 tisuća kuna.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.