Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

POČETAK KRAJA! Plenković i Butković u nikad većemu sukobu: Kreće okršaj titana u HDZ-u

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković ovih je dana otvoreno prekorio svojeg ministra prometa Olega Butkovića prozivajući ga radi toga što obilazi ugostiteljske objekte u kojima se trača njega i ministra Beroša.

To što je Plenković javno posramio Butkovića, kojemu nije bilo ugodno slušati te premijerove riječi prema tvrdnjama upućenih i jest početak ministrova kraja.

Naime, šef Vlade s ministrom prometa nije u dobrim odnosima dulje vrijeme, a Butkovića je u svoju novu Vladu bio primoran prigrliti zbog njegova utjecaja u stranci, poglavito u riječkoj i primorsko-goranskoj organizaciji.

Butković je u Vladu ušao u vrijeme bivšeg HDZ-ova predsjednika Tomislava Karamarka, a jedno vrijeme slovio je i kao kadar Milijana Brkića. No, za razliku od bivšeg Plenkovićeva zamjenika on na unutarstranačkim izborima nije istrčavao iako mu se iz tima koji je rušio Plenkovića nudila kandidatura za predsjednika HDZ-a. Butković je po svemu sudeći pravilno procijenio da nije još vrijeme za njegove kandidature na više pozicije, te se priklonio Plenkovićevom timu postajući jednim od potpredsjednika svoje stranke, što je još jednom potvrdilo utjecaj i stabilnu poziciju mladog ministra prometa koji je trn u oku premijera Plenkovića.

Premijer svoju nervozu i sve nezavidniju poziciju u zadnje vrijeme teško krije od javnosti i predstavnika medija te se od briselskog političara pretvorio u državnika koji se nerijetko služi neprimjerenim riječnikom. Upućeni kažu da Plenković strahuje od lokalnih izbora, a na Butkovića je ljut jer nije htio pristati kandidirati se za župana u Primorsko-goranskoj županiji. Plenković u tome vidi pokušaj opstrukcije, dok u Butkoviću vidi svojeg najvećeg konkurenta pa bi ovisno o rezultatu lokalnih izbora u vladajućoj stranci mogli uslijediti okršaji između Plenkovića i Butkovića koji mogu odvesti u svega dva smjera. Ili će premijer iz vlade eliminirati svojeg ministra prometa, ili će Butković biti taj koji će pokrenuti puč u HDZ-u. Ovaj drugi scenarij s obzirom na to da Plenković upravlja Vladom, a time i državom u ovom trenu ipak se čini nešto manje vjerojatan.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.