Dnevno.hr

POČEO SINDIKALNI PROSVJED U ZAGREBU: ‘Nećemo u mirovinu sa 67 godina!’

Autor: Dnevno.hr

Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom “Doživi mirovinu i tebe se tiče” u organizaciji triju sindikalnih središnjica – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS), započeo je u podne na zagrebačkom Europskom trgu.

Tijek događaja:

12:09 Organizatori prosvjeda pozivaju prosvjednike da pokažu svoju ljutnju.

12:00 Počeo je prosvjed. Strojovođe su zaustavili vlakove na minutu u znak podrške prosvdjedu.

Brojni članovi sindikata s transparentima su se okupili na Europskom trgu. Podršku su im došli dati SDP-ovi Davor Bernardić i Gordan Maras.

Zašto prosvjed?

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo. U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje refernduma.




SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.

Također i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim mirovinskim fondovima izu kojih će se financirati veći broj umirovljenika. Nadalje, pozivaju i one koji smatraju da  mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s općim propisima za umirovljenje. Navode kako će, ako Vladina mirovinska reforma prođe doprinosi radnika će biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada već 19.

Upozoravaju kako će svi koji neće moći radit od 67 godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.




Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo “Uzimate siromašnima, dajemo bogatima”, “Očekujte otpor, tek počinjemo”, “Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!”, “S faksa na burzu, s posla na groblje”, “Mi smo izgradili, vi ste popljačkali”, “Penalizacija = siguran put u siromaštvo” itd.

Sindikat strojovođa Hrvatske dao je u petak potporu sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, “Doživi mirovinu”, te je najavio da će provesti ‘industrijsku akciju’ u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo – i u subotu u podne zaustavio je na minutu svoje vlakove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.

Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke.

Štromar: Prosvjed protiv mirovinske reforme je demokratsko pravo, ali uvijek prije treba dijalog

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja te zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar izjavio je u subotu kako je sindikalni prosvjed protiv mirovinske reforme demokratsko pravo, ali uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, prvenstveno dijalog.

“To je demokratsko pravo, ali ja mislim da uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, a to su prvenstveno dijalog. Hrvatska narodna stranka nije bila odmah zadovoljna sa svime što je bilo predloženo u mirovinskoj reformi, posebno što se tiče 2. stupa, međutim, dijalogom smo sve riješili. Drugi mirovinski stup ostaje aktivan, on je pravo svakog onog tko štedi u drugom stupu.

Jedan dio sredstava moći će se realizirati odmah nakon ulaska u mirovinu. I mislim da takvim dijalozima možemo dolaziti do kvalitetnijih rješenja nego samim prosvjedima”, rekao je novinarima Štromar, komentirajući današnji prosvjeda protiv mirovinske reforme, i što očekuje kako će to sve proći.

Komentirao je novinarsku tvrdnju da je zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić jači nego ikad, a vezano za suradnju s bivšom HNS-ovom saborskom zastupnicom Marijom Puh. Upitan strahuje li da će Bandić možda zatražiti rekonstrukciju Vlade, Štromar je odgovorio da se na neki način ‘govori i priziva nestabilnost Vlade’.

“Govori se i priziva na neki način nestabilnost Vlade. Nestabilnost Vlade stvara nove uvjete za odlazak mladih izvan države. Stabilnost Vlade upravo kontra toga stvara uvjete da mladi ostanu ovdje. To smo dokazali zadnjih godinu dana stabilnosti Vlade”, istaknuo je Štromar.

Naglasio je kako Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja radi na subvencioniranim kreditima, velika je potražnja za njima, svi koji su se javili će dobiti subvencionirane kredite, kupit će stanove, gradit će kuće, ostat će ovdje, djeca se rađaju, već više od 260 djece samo po programu od prošle godine je rođeno do sada.

Štromar je istaknuo i kako je i Europska komisija zaključila da su se konačno počele provoditi reforme u obrazovanju.

“Oni vele nakon dugogodišnjih političkih prijepora. Više prijepora nema, stabilna je Vlada i idemo u reforme. I zato treba biti stabilna Vlada”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar Štromar.

Na tvrdnju novinara da ipak puno postoji kritika, pogotovo na Bandića da on zapravo kupuje zastupnike novcem Zagrepčana te upitan što kaže na takve kritike, Štromar je rekao kako ne želi vjerovati, da su to kaznena djela, ali ukoliko se utvrdi da jesu, Državno odvjetništvo mora odraditi svoj posao.

“Veli se i da su možda to kaznena djela. Ja ne želim vjerovati da su to kaznena djela, ali ukoliko se utvrdi da jesu, mislim da ministarstvo, to jest Državno odvjetništvo mora odraditi svoj posao, kao što je i do sada odrađivalo”, kazao je.

Upitan znači li to da nema straha od rekonstrukcije Vlade, Štromar je odgovorio: “Vlada mora biti stabilna. Ako će Vlada biti stabilna, bit će puno bolji i kvalitetniji uvjeti života u Hrvatskoj”.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) na pitanja novinara odgovarao je na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu nakon što je otvorio konferenciju “Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazima”, održanoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.