Dnevno/Facebook

POČELO SUĐENJE MAĐAREVIĆ ZBOG ‘ČISTE, BIJELE EUROPE’: Evo što kaže njezin odvjetnički tim

Autor: Snježana Vučković

Na Službeničkom sudu Ministarstva uprave održano je ročište u slučaju Ministarstva vanjskih i europskih poslova protiv diplomatkinje Elizabete Mađarević radi verbalnog delikta kojega je pokrenuo glavni inspektor MVEP-a Damir Božić u rujnu prošle godine.

Suspendirana zbog posta

Podsjetimo, post Elizabete Mađarević, prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, lani je postao tema hrvatskih i njemačkih medija kada je diplomatkinja 8. kolovoza, pored slike hrvatskog Jadrana, napisala: “Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest”.

Elizabeta Mađarević smjesta je suspendirana i povučena s mjesta prave tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz.

“Radi vrijednosnog suda kojega je službenica Mađarević izrekla na ljetovanju, a koji nije nikoga vrijeđao, njoj se kroz medijski linč doveo u pitanje njezin ugled, čast i dostojanstvo, a sam poslodavac ju od toga nije zaštitio iako je prema zakonu to dužan”, kazalli su nakon održanog ročišta iz odvjetničkog tima koji zastupa Mađarević.

Odvjetnik: Njezini stavovi nisu protuzakoniti

Odvjetnik Hrvoje Vukić izjavio je da je ovo eklatantni primjer kršenja službeničkih i ustavnih građanskih prava pojedinaca od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova jer se jednoj državnoj službenici sudi radi verbalnog delikta i izgovorene tri rečenice u privatnoj i zatvorenoj korespondenciji na Facebook profilu zbog njezinih osobnih stavova koji nisu protuzakoniti.

“Obrana je navela brojne dokaze da je optužba znala za javne objave u kolumnama prije pet godina te da praksa objavljivanja stručnih radova i članaka u osobnom svojstvu nije protuzakonita, a za iste je objave službenica Mađarević i pohvaljena od brojnih dužnosnika MVEP-a. Usto, obrana je navela dokaze da je službenica nekoliko puta pohvaljivana radi svojeg profesionalnog rada tijekom 14. godina službe i na mandatu od strane predstavnika hrvatske dijaspore u Berlinu, ministra Zdravka Marića prilikom službenog posjeta SR Njemačkoj koji je poslao službeni dopis zahvale za obavljeni rad, te samog ministra Gordana Grlića Radmana. Dapače, ministar Grlić Radman bio je i mentor stručnog rada na savjetničkom ispitu Diplomatske akademije službenici Mađarević na temu krize demokracije i izbjegličke krize, a čije su teze bile obrana nacionalnih i EU granica te zaustavljanje migracije, za koje ju sada MVEP paradoksalno tuži. Za kršenje službene dužnosti optužba nije mogla navesti ništa što bi dovelo u pitanje njen profesionalni angažman osim privatnih konzervativnih stavova koje službenica osobno zastupa i zbog kojih ju je prozvao jedan medij”, tvrdi se u priopćenju odvjetničkog tima službenice Mađarević u kojem se zaključuje:

Vjeruju u oslobađajuću presudu

“Mnogi diplomati i službenici javno pišu i objavljuju radove, postove, kolumne, i imaju vlastite javne/privatne profile na društvenim mrežama, ali je samo službenica Mađarević optužena za verbalni delikt zbog svojih konzervativnih stajališta. Primjerice, zbog protivljenja eutanaziji, pobačaju, nasilnim migracijama, itd. Odvjetnik Vukić iznio je vjerovanje da će sud donijeti pravednu i oslobađajuću presudu jer „ako će se cenzurirati svaka riječ ikada napisana ili izrečena u javnosti ili privatno da bi se netko prokazao, i to vaditi izvan konteksta kao što je učinjeno službenici, tada bi s većinom službenika ili hrvatskih veleposlanika trebalo jednako postupiti, s obzirom da su mnogi bili političari i stranački dužnosnici ili pak visoko pozicionirani funkcioneri u bivšoj komunističkoj državi te zastupaju razne političke stavove“.

ELIZABETA MAĐAREVIĆ SUSPENDIRANA zbog ksenofobije i rasizma

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.