fbpx

POČELO JE ZAPRAŠIVANJE; ne izlazite iz kuće od 5 do 7! Trudnice i novorođenčad posebno osjetljivi!

Autor: M. Berić

Iako je insekticid koji će se upotrebljavati za zaprašivanje odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, iz tvrtke Eko Deratizacija pozivaju građane ne izlaze na ulicu u vrijeme zamagljivanja ukoliko nemaju potrebu, a naročito se to odnosi na osjetljivije osobe kod kojih bi preparati koji se koristi mogao izazvati iritaciju dišnih putova.

U ponedjeljak je počelo zaprašivanje komaraca na području Grada Zagreba koje će trajati do srijede, a odvijat će se u ranojutarnjem terminu od 5.00 do 07.00 sati.

Važno  pitanje koje se postavlja kada se vrši zaprašivanje komaraca je koliko je ono štetno za zdravlje? Novorođenčad i djeca do dvije godine, kao i trudnice su u najvećoj opasnosti. Novorođenčad mogu biti u opasnosti naročito kada su neposredno izložena supstanci, a i posredno preko majčinog mlijeka. Do izloženosti insekticidima može doći udisanjem, kožnom apsorpcijom ili gutanjem.

Druge supstance, koje nisu štetne za ljude i životnu sredinu ne mogu se koristiti zbog izuzetno visokog nivoa organskog otpada u vodi.


Iako je insekticid koji će se upotrebljavati za zaprašivanje odobrila Svjetska  zdravstvena organizacija, iz tvrtke Eko Deratizacija pozivaju  građane ne izlaze na ulicu u vrijeme zaprašivanje ukoliko nemaju potrebu, a naročito se to odnosi na osjetljivije osobe kod kojih bi preparati koji se koristi mogao izazvati iritaciju dišnih putova.

Ako na obuhvaćenom području postoje pčelari koji drže košnice, mole se da pčelama onemoguće izlaz iz košnica na dan suzbijanja komaraca.

Već smo u par navrata pisali o prirodni metodama u borbe protiv komaraca, jedan od njih je paljenje mljevene kave, više o ovoj metodi možete pročitati OVDJE.

Zaprašivanje iz aviona je najefikasnija metoda suzbijanja komaraca. Međutim, Europski parlament zabranio je  prskanje iz aviona zbog štetnih utjecaja koje ta metoda ima za zdravlje ljudi. Postavlja se pitanje treba li izabrati između  rizika za izbijanja zaraze zbog ne zaprašivanja, te između zaprašivanja koje će u svakom slučaju trovati vodu, zemlju, insekte i biljke, i što je najvažnije ljude i životinje.

Autor:M. Berić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.