fbpx

Počelo je suđenje ‘Hrvatskoj iznuđivačkoj zajednici’

Autor: hina

Sanaderu i HDZ-u te bivšim dužnosnicima stranke - glasnogovorniku Ratku Mačeku, rizničaru Mladenu Barišiću i blagajnici Branki Pavošević te vlasnici marketinške agencije 'Fimi media' po kojoj je slučaj dobio ime Nevenki Jurak sudi vijeće sutkinje Ivane Čalić, a USKOK zastupa tužiteljica Željka Mostečak.

HDZ kao prva optužena politička stranka, njen bivši predsjednik i premijer Ivo Sanader te još nekoliko bivših stranačkih dužnosnika jutros se našlo na zajedničkoj optuženičkoj klupi u slučaju Fimi medija, jednoj od najvećih korupcijskih afera, u kojoj ih se tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Sanaderu i HDZ-u te bivšim dužnosnicima stranke – glasnogovorniku Ratku Mačeku, rizničaru Mladenu Barišiću i blagajnici Branki Pavošević te vlasnici marketinške agencije “Fimi media” po kojoj je slučaj dobio ime Nevenki Jurak sudi vijeće sutkinje Ivane Čalić, a USKOK zastupa tužiteljica Željka Mostečak.

Suđenje će započeti čitanjem sažetka jedne od najvećih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa s više od 550 stranica, nakon čega će optuženici i predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan biti pozvani da se očituju o krivnji.


U dosadašnjem dijelu postupka jedino su Sanader i Maček odbacili krivnju, dok je HDZ-ova obrana ustvrdila da su optuženici koje se tereti da su državnim novcem punili stranački “crni fond” nezakonitosti radili bez znanja predsjedništva stranke.

Barišić, Pavošević i Jurak priznali su krivnju, no nisu se nagodili s USKOK-om kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se tvrtaka, u suradnji s Fimi medijom, također “izvlačio” novac iz državnih institucija i tvrtaka. Lončar-Papeš osuđena je na temelju nagodbe na 11 mjeseci zatvora, Dimić na šest mjeseci, a zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.

Na suđenju će se ispitati najmanje 150 svjedoka, koliko ih je prihvaćeno na pripremnom ročištu. Očekuje se svjedočenje cijelog predsjedništva HDZ-a koje je tu stranku vodilo dok je, po tvrdnjama USKOK-a, iz državnih tvrtaka i institucija “izvučeno” više od 70 milijuna kuna. Oko 31,6 milijuna kuna navodno je od 2003. do 2009. završilo u HDZ-ovu “crnom fondu”, a 15 milijuna kod Sanadera.

Inače, iz afere vezane uz nezakonito punjenje HDZ-ova “crnog fonda” proistekle su još četiri optužnice, i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, bivših čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara, bivšeg čelnika Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatka Korpara te bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea.

Ukupna šteta u aferi Fimi medija, s izdvojenim optužnicama protiv Kirina i bivših šefova javnih tvrtki, procjenjuje se na oko 100 milijuna kuna.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.