Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POČELO JE! PRVA ŠOKANTNA PLENKOVIĆEVA ODLUKA: Evo koje ministarstvo preuzima Pupovčev SDSS

Autor: Iva Međugorac

Mala država za velike apsurde, i za još apsurdnije izborno zakonodavstvo.

Upravo bi se tako mogla opisati Hrvatska, čiji su građani prije nekoliko dana na parlamentarnim izborima imali prilike birati opciju koja će ih predstavljati naredne četiri godine.

Na tim se izborima većina građana odlučila nastaviti uhodanim putem, pa su povjerenje dali premijeru Andreju Plenkoviću.

Priliku za odabir svojih predstavnika dobili su i pripadnici nacionalnih manjina, koji su u svojoj 12.izbornoj jedinici mogli birati svojih osam zastupnika. Tih osam izabranih, sada se odlučilo pridružiti premijeru Plenkoviću ne bi li mu pomogli pri sastavljanju vladajuće većine. A da potpora ni sada nije jeftina potvrđuje to što bi se netko iz redova srpske nacionalne manjine mogao domoći jednoga od ministarstava.

Premda je Gordan Jandroković dao naslutiti kako HDZ nema ništa protiv toga da Milorad Pupovac bude jedan od ministara u novoj Vladi, šuška se kako bi ministarsku fotelju bez portfelja trebao dobiti SDSS-ov Boris Milošević, što je neugodno iznenadilo i same HDZ-ovce koji se nisu nadali ovakvom raspletu događaja. Manjine će dakle ponovno određivati sudbinu većine, a valja spomenuti kako je kod srpske manjine na izbore izašlo ukupno 13.565 birača, koji su zeleno svijetlo dali Pupovcu, Miloševiću i Dragani Jeckov.

Inače, pripadnici manjina uz opće posjeduju i opće biračko pravo koje im jamči osam mjesta u Saboru, a prema službenim podacima DIP-a predstavnici manjina ulaze s vrlo malim brojem glasova u Sabor. Uz to, pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri preferencijalna glasa, a u Sabor ulaze oni s najviše osvojenih glasova. Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375 a Boris Milošević 7.712 glasova. Zastupnik talijanske manjine postao je sa 888 glasova Furio Radin, koji je otkrio da podržava Vladu Andreja Plenkovića.

(VIDEO) Pupovac dao podršku Plenkoviću: O sudjelovanju u novoj Vladi ima zanimljiv odgovor!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.