Počeli prosvjedi seljaka, ne mogu upaliti traktore zbog hladnoće

Autor: hina

Prosvjedima poljoprivrednici izražavaju nezadovoljstvo najavljenim smanjenjem proračuna za poljoprivredu i traže isplatu prošlogodišnjih poticaja do kraja veljače u cijelosti, u ukupnom iznosu od oko 2,8 milijardi kuna.

Prosvjedi seljaka u organizaciji Stožera za obranu poljoprivrede, koji je osnovala Hrvatska poljoprivredna komora, počeli su danas u podne u svim županijama kontinentalne Hrvatske, izvijestio je predsjednik tog stožera Stjepan Kunovec.

Prosvjedima, bez blokiranja prometa, poljoprivrednici izražavaju nezadovoljstvo najavljenim smanjenjem proračuna za poljoprivredu i traže isplatu prošlogodišnjih poticaja do kraja veljače u cijelosti, u ukupnom iznosu od oko 2,8 milijardi kuna. Insistiraju i na što hitnijem sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem.

Kunovec je u izjavi za Hinu istaknuo kako je središnji prosvjednički punkt u Ivanić Gradu, gdje su se okupili prosvjednici s 20-tak traktora, a da desetak još dolazi.

Dodao je kako zbog izuzetno niskih temperatura ima problema s paljenjem traktora i masovnijim izlaskom seljaka na prosvjed.

Kada se dobiju podaci s terena, dogovorit ćemo daljnje aktivnosti, rekao je Kunovec naglasivši kako prosvjedi ne podrazumijevaju blokiranje prometnica.

U Osječko-baranjskoj županiji seljaci nezadovoljni stanjem u agraru prosvjeduju na nekoliko punktova, no zbog izuzetno niskih temperatura za sada nisu izašli s traktorima jer ih ne mogu upaliti.




Seljaci su se okupili na đakovačkoj obilaznici prema Piškorevcima, a punktovi su još u Čemincu u Baranji, između Erduta i Dalja, te na osječkoj obilaznici kod Čepina.

Prema riječima Antuna Lasla, predsjednika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, na prosvjedima za sada nema mnogo seljaka, no očekuje se da će u poslijepodnevnim satima kada se temperature malo ‘dignu’ izaći veći broj ljudi.

Laslo je rekao kako se najvjerojatnije prosvjedi neće održavati kako je najavljeno do daljnjega, zbog velike zime i najavljenih novih padalina snijega te da će se masovni prosvjedi nastaviti 1. ožujka.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.