Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

POČELA NASTAVA NA POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU: Milošević otkrio kako prolazi, ali i na čemu stožer radi

Autor: Matea Vidić

U Sisačko-moslavačkoj županiji tjedan dana nakon ostatka države, počelo je drugo polugodište za jedan dio školaraca. Drugi će pak čekati idući tjedan.

U razgovoru za N1., potpredsjednik Vlade i član stožera, Boris Milošević objasnio je kako sve to funkcionira u praksi. Rekao je kako su u stožeru predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te ravnatelji škola.

“Zasad nemamo pritužbi. Ministarstvo nastoji učiniti to da razredi budu zajedno i zasad nemamo pritužbi. Postavit će se šest novih baznih stanica teleoperatera kojima će se pojačati signal. Ako bude potrebe, ići će se i na dodatne, a prva mobilna bazna stanica bit će postavljena već ovaj tjedan”, odgovara upitan o internetskom pristupu djece.

Osvrnuo se također i na radove na sajmištu na kojem u nekoj bližoj budućnosti treba niknuti kontejnersko naselje, a čiji su radovi, kako se čini sada, zaustavljeni.

Milošević ističe kako su tijekom vikenda stožer i grad raspravljali o istome. “To je gradski projekt kojeg stožer podržava”, rekao je pa dodao kako su pripremili podlogu, osigurali materijale i infrastrukturu, no i kako su se na razgovorima tijekom vikenda usuglašavali drugi, jednako bitni detalji.

“Svjesni smo da će to naselje funkcionirati dokle god bude trajala obnova, a i svjesni smo da ih trebamo napraviti tako da ih, kad nam više ne budu trebala, uspijemo refundirati iz fondova Europske unije”, govori pa ističe kako će do srijede svi detalji biti usuglašeni.

Otkrio je također i kako je do sada na potresom pogođenom području postavljeno 780 što kontejnera što mobilnih kućica, a u najavi je njih još 600.




“Oko 600 kontejnera je u najavi, bilo onih koje je država naručila, bilo donacija. Sa stotinjak bismo riješili prioritete koje su odredili lokalni stožeri, jer oni primaju prijave građana. Riješili bismo prioritetne, ali nećemo na tome stati, krenut ćemo u mijenjanje kamp kućica kontejnerima. Ići ćemo prema tome da zadovoljimo sve one koji su potrebni”, ističe.

“Očekivanja su da bismo u prvim danima veljače imali sve kontejnere na raspolaganju. Dnevno postavljamo između 40 i 50 kontejnera. Teško je više zbog teškog terena, nekad se treba raditi više izviđanja, nasuti put, kako bi kamion i dizalica mogli proći i dovesti kontejner do obitelji kojoj je potrebno”, dodaje.

Milošević navodi kako razmatraju načine kako ljudima približiti službe i kako učiniti da trebaju prikupiti što manje dokumentacije za konačnu obnovu, a otkrio je i kada se ista očekuje.




“Želimo i da obnova krene što prije, zato je proces postupka procjene ukupne štete već pokrenut. Očekujemo uskoro početak rušenja zgrada koje su za rušenje, prvenstveno ovih koje ugrožavaju živote građana, a s proljećem da krenu i prvi radovi”, zaključuje.

Upitan naposljetku i o prijava o nakupcima koji stoku kupuju ispod cijene, potpredsjednik Vlade govori kako mu je  drago da su na početku istaknuli taj problem, jer su službe odmah reagirale, a ministarstvo je, govori osiguralo i brojne mjere za stoku na potresom pogođenom području.

“Na tim se mjerama nije stalo, osigurano je 10 milijuna kuna za preventivno cijepljenje sve stoke, na teret državnog proračuna i veterinarska skrb, liječenje stoke i čak i kućnih ljubimaca na potresom pogođenom području i posebno veseli da je osigurana potpora malim dvoprerađivačima. Svaki će moći dobiti potporu od maksimalno 750 tisuća kuna. Međutim, to ne znači da, ako je netko pretrpio milijunsku štetu, da je to sve što će dobiti”, pojašnjava.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.