FOTO: kukljica.hr

POBUNA NA JADRANU! Poznati zagrebački poduzetnik bez dozvole devastirao plažu

Autor: Dnevno

”Uništavaju nam uvalu Kosti, jednu od najljepših plaža na Jadranu, jednu od najljepših uvala na otoku Ugljanu, prijeti joj da bude zatrpana, a sve zato jer je zagrebački poduzetnik Željko Jurilj bez građevinske dozvole probio put u dužini 200 metara od državne ceste, otočke magistrale, do svoje kuće na samoj obali. Obavijestili smo o tome građevinsku inspekciju i Ministarstvo zaštite okoliša, ali nitko nije reagirao”, javlja Zadarski.slobodbadalmacija.hr prenoseći frustracije mještana Kukuljice na otoku Ugljanu iz čijih je fotografija vidljivo kako je niz strminu, kroz gustu šumu, svježe probijen put od oko 200 metara.

Kostanj je uvala koja se nalazi nasuprot zadarske Gaženice, a specifična je po gustoj šumi hrasta medunca koji raste na debelom sloju zemlje, te je korijenom drži da se ne odroni u more. Jedinu kuću u uvali izgrađenu 60-tih godina podigao je bivši jugooficir, a prije nekoliko godina atraktivnu je nekretninu kupio Jurilj s bratom Draganom, s kojim se bavi iskorištavanjem geotermalnih voda u komercijalne svrhe.

”Točno je da se put počeo probijati prije tri tjedna, da je napravljen bez ikakve dozvole, i da ja nisam ništa poduzeo da to prijavim nadležnim državnim organima, iako prolazi državnom zemljom”, izjavio je načelnik Općine Marin Boško tvrdeći da mu je došao Jurilj u društvu jednog policajca te najavio da je bagerima počeo sanirati klizište iznad kuće u uvali Kostanj.

”Nama je to klizište bilo poznato, pogotovo nakon velike kiše 2017. godine. Do tada se jednom stazicom i moglo doći do uvale, ali nakon tog povodnja, uvala je bila nepristupačna. Pokazao nam je i slike kuće na kojoj se vide oštećenja izazvana prodorom zemlje i vode. Isprva sam bio ljut na njega, ali naredna dva dana on se našao s vlasnicima zemljišta i sa svima dogovorio otkup. Naime, iako je država odavna upisana kao vlasnik terena preko kojih prolazi put, ona je već desetljećima praktički u posjedu naših mještana. Oni su se dogovorili s Juriljem da će, nakon što okončaju sporove s RH, njemu prodati zemlju preko koje put prolazi”, kaže nadalje načelnik, dok Jurilj pak poručuje da u političke igre ne želi ulaziti.

”Ja sam postupio onako kako bi postupio svatko kome prijeti ugroza. A meni, mojoj obitelji i mojoj imovini prijetila je ugroza”, rekao je Jurilj dodajući da je spreman prekršiti i deset zabrana da spriječi ugroze nad svojom obitelji.


Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.