Filip Kos/PIXSELL

Plenkoviću je dosta! Blaženka Divjak broji dane na čelu Ministarstva obrazovanja

Autor:

Kamen spoticanja u koaliciji upravo je principijelna ministrica.

Ozbiljna rasprava povela se u Saboru zbog Zakona o udžbenicima kojim bi se definirala najviša cijena, i masa kompleta udžbenika po razredima, a među ostalim udžbenici bi trebali biti jeftiniji, dok se naglasak stavlja na digitalizaciju nastavnih materijala, uz to Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisivalo bi samo udžbenike, a o dopunskim i pomoćnim sredstvima za nastavu, odnosno zbirke i slično odluke bi donosile škole, odnosno učenici, čime bi tvrdi ministrica Blaženka Divjak, učitelji i škole dobili veću autonomiji u održavanju nastave. Zakon je ovo koji je podigao buru reakcija, a protiv prijedloga zakona pobunili su se izdavači, poručujući da u tako kratkom roku nisu u stanju pripremiti nove materijale. Kao jedan od problema, nazire se i problem financiranja jer Bandićev zastupnički klub ne odustaje od odluke da se udžbenici financiraju iz proračuna i to za sve učenike na području države. Raspravu o Zakonu u Saboru je otvorila Divjak.

”Zakon koji donosi niže cijene udžbenika, lakše torbe i jasno daje zeleno svjetlo digitalizaciji u školama sigurno je potreban i preduvjet je bilo kakve reforme u školama te očekujem da svi to prepoznaju i zaštite roditelje i učenike i naravno da omoguće učiteljima da budu autonomni u svom radu, a to donosi ovaj zakon”, poručila je ministrica koja je pred premijera stavila jasan ultimatum, ako Zakon o udžbenicima ne prođe ona svoju funkciju napušta.

Tim se riječima među ostalim dotakla Bandićeva ultimatuma koji inzistira na tome da će zakon podržati samo ukoliko se prije toga osigura novac za besplatne udžbenike. No, da Bandićevi kadrovi od svojeg zahtjeva ne odustaju dade se naslutiti iz riječi Kažimira Varde iz Stranke rada i solidarnosti koji je predstavnicima medija, uoči sastanka kolicijskih partnera u Banskim dvorima poručio da njihov klub zastupnika neće dati potporu Zakonu o udžbenicima ukoliko Vlada ne prihvati amandman o besplatnim udžbenicima. Kada je pak riječ o drugim partnerima Plenkovićeve Vlade Darinko Kosor poručio je da zakon nema veze sa zaključcima dogovorenima na posljednjem sastanku koalicije.

”Da ćemo u idućih devet mjeseci, do početka školske godine, vidjeti kako će se financirati udžbenici na državnoj razini. To znači u suradnji državnog proračuna s proračunima jedinice lokalne samouprdave”, istaknuo je Kosor. Podršku besplatnim udžbenicima dao je Branimir Glavaš, no u zdravim, čvrstim temeljima i u zatvorenoj financijskoj konstrkciji, a analiza bi trebala vidjeti imamo li za to mogućnosti.

Na novinarsko pitanje ucjenjuje li Bandićev Klub zastupnika preko zakona za svoj projekt, Kosor je odgovorio kako je to “puno bure”, ali će glasanje u Saboru proći u redu. Da će se Zakon o udžbenicima izglasati novinarima je priopćio HDZ-ov Branko Bačić. No, dojam je u djelu Bačićeve stranke pa i javnosti da premijer Plenković još jednom popušta pred ucjenama HNS-a i kroz ovaj zakon, no s druge strane iz Vlade i izvora bliskih premijeru može se čuti kako mu je dosta ovakvih pritisaka, poglavito od strane Blaženke Divjak, te je kao što se uostaom već dulje vrijeme govori spreman okončati suradnju s HNS-om, oslanjajući se na Bandićev klub zastupnika. Da je stanje u Vladi daleko od idealnog moglo se naslutiti i nedavno, kada je HNS osnovao predizborni stožer uvjeravajući naciji da novih izbora tako skoro neće biti jer je Vlada stabilna. No, koliko je Vlada stabilna svjedoči hrvatska javnost na dnevnoj razini, a stabilnost Vlade zaljuljao je i nedavni istup Radovana Fuchsa, čovjeka kojega je premijer Andrej Plenković imenovao posebnim savjetnikom za provedbu kurikularne reforme, a koji se obrušio na svoju kolegicu Divjak koja je nakanila iz pojedinih srednjih škola izbaciti povijest, bilogiju i geografiju.

Radi se o nekim trogodišnjim školama, u koje je od ove godine ušao takozvani dualni program pa se ondje više neće moći slušati spomenuta tri predmeta. Trenutno je riječ o četiri strukovne škole, a to su prodavači, kozmetičari, dimnjačari i staklari, ali plan je da se program za dvije godine primjenjuje u svim strukovnim školama, što Fuchsu očigledno nije simpatično. Bivši ministar znanosti drži kako to nije dobra ideja. ”Nije dobro da se smanjuje opća obrazovna komponenta naših učenika. Želimo imati obrazovane građane bez obzira na to koju su školu pohađali”, stav je bivšeg ministra izrečen za Dnevnik Nove TV. On je uvjeren da postoje bolja rješenja. “Recimo, mogli biste osnovati jedan predmet koji obuhvaća sve ove predmete, poput Građanskog odgoja.

Mogli bi ga predavati profesori koji sada predaju navedene predmete”, rekao je gospodin Fuchs, dodavši kako “sumnja da bi baš mogli predavati informatiku”, čime se izravno obrušio na predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji se osramotio tvrdnjom da bi se profesori povijesti mogli prekvalificirati u profesore informatike. Ujedno, Fuchs je priznao kako HDZ nema previše utjecaja na poteze ministarstva obrazovanja. : “Ministrica se bavi dijelom koji je njezina odgovornost, a to su Škola za život i uvođenje informatike.

HDZ se bavi segmentom cjelovite kurikularne reforme”, komentirao je Fuchs, iz čijih se riječi dade naslutiti da Plenković ne misli spokojno promatrati poteze kolega iz koalicije, koji su u najmanju ruku nelogični. Sukobi s ministricom i premijerom, nisu rijetkost, a opći je dojam da premijer ionako sve teže uspjeva pronaći zajednički jezik s HNS-om.

S koalicijskim partnerom nedavno se HDZ-ov predsjednik Vlade sučelio zbog porezne reforme, a tamad kada se plašina malo slegnula na površinu su isplivale razmirice s ministricom Divjak, koja sa HDZ-ovcima, a poglavito s Plenkovićem sve teže komunicira.

Ministrica je, tvrde naši izvori iz vladajuće stranke shvatila da je obrazovni sustav njezino vlasništvo te da ona pod svaku cijenu i na svoju ruku mora i može provoditi reforme u istom, što Plenković ne dopušta, jer za njega takozvala soliranja ministara definitivno nisu opcija što je dokazao bezbroj puta do sada. No, i ministrica Divjak tvrd je orah, a u prilog joj ide i potpora koju uživa od kolega iz HNS-a. Posljednji sukob između Divjak i Plenkovića nastao je zbog takozvane afere ‘Ženski rod’. Premijer je navodno bijesnio na Divjak stoga što je njihova međusobna komunikacija dospjela u javnost.

Plenković je uvjeren kako ministrica svojim postupcima ne čini dobro za obrazovni sustav, već isključivo sreće pozornost na sebe, ujedno provocirajući njega samoga. Divjak je tvrde oni koji je doznaju prilično tvrdoglava, i principijelna kada su u pitanju njena stajališta i njezin resor te po tome pitanju ne podnosi šefovanja, što je prilično podudarno i s premijerovim pogledom na politiku i upravljanje Vladom budući da i on nije tip koji će dopustiti da se potezi unutar ministarstava vuku na svoju ruku. Iako u HNS-u pokušavaju opstati kao stranka, što u ovom času bez suradnje s HDZ-om pa i Plenkovićem nije moguće neformalno i neslužbeno ipak staju iza svoje ministrice te tvrde da je riječ o članici vlade koja zastupa Nacionalni program reformi, sa čime su u HDZ-u odavno upoznati svi relevantni faktori pa time i premijer Andrej Plenković.

Sukobi između premijera i ministrica Divjak, kako god da okončali očigledno opet opterećuju vladajuće, jer kao što je poznato od ranije HNS i HDZ uglavnom su se u konfliktne situacija dovodili upravo zbog prve dame hrvatskog obrazovanja. HNS je tako svojedobno prijetio HDZ-u da će izaći iz vlade ukoliko se Plenković ne odrekne Matka Glunčića sa čela Ekspretne radne skupine za kurikularnu reformu, u čemu je premijer uistinu i popustio te je na tu funkciju izrabran Radovan Fuchks, iako se od tada do danas činilo kako su se odnosi normalizirali izgleda kako je to bilo tek zatišje pred buru.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.