fbpx
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

PLENKOVIĆEVO POJAČANJE IVO LUČIĆ: Jurčević ga je prozivao da je udbaš i progonitelj hrvatskih generala

Autor: Iva Međugorac

Povjesničar Ivo Lučić jedno je od HDZ-ovih iznenađenja na izbornim listama za Sabor.

Kako se neslužbeno saznaje Lučić bi se na listama vladajuće stranke trebao pojaviti u prvoj izbornoj jedinici, i to odmah iza Andreja Plenkovića, čime bi bio drugo ime u ovoj jedinici.

Lučić je inače u HDZ-u još od 1989.godine, no od 2000-te godine u stranci nije bio aktivan.


Na Filozofskom fakultetu magistrirao je i doktorirao na Odsjeku za povijest te radi u Hrvatskom institutu za povijest. Svojedobno je Lučić ušao u žestok verbalni sukob s kolegom, i poznatim povjesničarem Josipom Jurčevićem koji je o njemu iznio niz neugodnih teza izgovorenih u Bujici. Tada je prvi puta u eter pušten strogo povjerljivi dokument SIS-a iz rujna 1993.godine, kojega prema Jurčevićevim riječima potpisuje Lučić. Taj dokument teško kompromitira heroje obrane Bosanske Posavine generala Đuru Matuzovića i braću Iliju i Petra Vincetiće čija se smjena tražila kako bi se Srbima olakšao prodor na područje Orašja.

“Najveći je uspjeh srbijanskog agresora što su neke ljude infiltrirali unutar institucija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i što su evidentne žrtve uspjeli dovesti do sukoba. Obavještajni sukob unutar naših institucija dio je specijalnog rata Srbije i tzv. Republike Srpske, a i u očima međunarodne zajednice to je ispalo zaista loše. To je jedna cijela specijalnoratovska mutež koju čine razni obavještajni i politički akteri u Herceg-Bosni i Hrvatskoj. I na tom se tragu može sagledati zanimljiva uloga današnjeg povjesničara Ive Lučića”, tvrdio je Jurčević.

Jurčević se s Lučićem obračunavao i putem Večernjeg lista koji je navodno cenzurirao njegov odgovor zbog Lučićevih veza s popom Toljem i nekim urednicima ovog medija. “Iznio sam samo elementarne činjenice iz životopisa Ive Lučića da se vidi ta obavještajna djelatnost. Mostarski centar Udbe u bivšoj Jugoslaviji bio je jedan od najgorih za Hrvate. Najzloglasniji i najmoćniji udbaški centar u svakom pogledu…Godine 1991. u proljeće, mladi Ivo Lučić, u 29. godini postaje načelnik tog Centra zloglasne Udbe! Iza toga, godine 1992. stvara SIS, vojnu obavještajnu službu. Slično se događalo i u Hrvatskoj, samo godinu dana ranije, kada je udbaš Perković prebačen iz civilne službe kako bi stvarao SIS! Godine 1997. Ivo Lučić iz niza razloga, a i zbog straha od procesuiranja, dolazi za pomoćnika HIS-a u Zagreb i predaje na Obavještajnoj akademiji. Prije desetak godina prelazi u znanstvene vode, gdje uglavnom nastupa mirno i civilizirano, međutim, ipak je puknuo kada sam objavio što je radila Udba u prijelaznom periodu 90-ih. Iz transkripta razgovora dr. Lučića s predsjednikom Tuđmanom, iz 1998. godine, može se vidjeti da on iz nekih svojih interesa gotovo sve generale lažno optužuje”, objasnio je Jurčević u svojoj emisiji, no Lučić mu nije ostao dužan.

“Unutar znanstvene zajednice poznato je kako Josip Jurčević nije sklon radu s dokumentima. On radije “divani”. Prilažem dokument koji je objavljen u Večernjem listu 13.11.2016. iz kojega je vidljivo kada, kako i na čiji prijedlog sam došao u MUP. Dodajem i 4 reakcije (pokušaja kompromitacije) srbijanskih medija na moje imenovanje i rad.

Molim sve ovisnike o Bujici i Jurčevićeve poklonike da polako čitaju kako bi razumijeli što se u BiH dogodilo 18.11.1990. Onima kojima ni nakon toga nije jasno o čemu se ovdje radi neka mi se skinu sa zida. To vrijedi i za “mirotvorce” koji jako žale što se “naši” svađaju. Ja se ni s kim nisam svađao niti su gore navedeni moji”, ustvrdio je Lučić na svom fejs profilu.

DVA MOĆNA HDZ-OVCA VEĆ ‘ROVARE’ PO ŠKORINOM POKRETU! Najgore slijedi nakon izbora
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.