Otvoreno.hr

PLENKOVIĆEVA UTAKMICA ŽIVOTA! O njegovoj najvećoj slabosti nitko ne govori! Mogu li ga ovime srušiti?

Autor: Iva Međugorac

Ne pamti se u hrvatskoj političkoj areni tako dramatičan obračun kao što je to okršaj za fotelje u HDZ-u, kojega uskoro očekuju unutarstranački izbori. Kako za sada stvari stoje, sreća bi se na tim izborima ponovno trebala osmjehnuti aktualnom šefu Andreju Plenkoviću, uz kojega je, naime, formalno stala vojska uglednika. Osim toga, na ruku mu idu i ankete, a ne odmaže mu ni činjenica da rukovodi Vladom te predsjeda Europskom unijom.

Ne bi Plenkovićev poraz nužno doveo do pada Vlade, ali bi se sasvim sigurno u pitanje doveo njegov politički autoritet. Članovi HDZ-a za sada nisu pokazali pretjerano oduševljenje Plenkovićevim protukandidatom Mirom Kovačem. Iako on pompozno najavljuje velike planove, širu potporu nikako ne uspijeva dobiti.

Neosporno je da je Kovač obrazovan, pristojan i artikuliran čovjek, no HDZ-ova desnica u ulozi predsjednika stranke radije bi vidjela Tomislava Karamarka, koji je od te bitke odustao, navodno zbog internih anketa koje su mu predviđale debakl. Odlučio je, naime, sačekati da vrijeme odradi svoje pa se za šefa stranke kandidirati kada Plenković izgubi parlamentarne izbore, što nije nerealan scenarij i što se može opisati kao promišljen potez.

Međutim, zbog svojeg nećkanja, u dijelu HDZ-a Karamarko je već sada izazvao razočaranje i izgubio legitimitet pa je njegov povratak u političku arenu u najmanju ruku upitan. Ono što nije upitno jest to da je Plenkovićev HDZ na klimavim nogama, barem kada su u pitanju izbori.

Naime, na njegovim je plećima poraz na europskim izborima, ali i debakl na onim predsjedničkim te je stoga upitno je li on u stanju donijeti HDZ-u pobjedu na parlamentarnim izborima. Upravo će ta stavka biti jedan od aduta Mire Kovača, koji smatra da se stranka treba okrenuti demokršćanskim korijenima te u tom smjeru graditi buduću koaliciju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.