fbpx
Foto: Dragan Matic / CROPIX

PLENKOVIĆA ZA BOŽIĆ ČEKA PAKAO! NOĆNA MORA OŽIVJELA: Stigla prijetnja od koje će se zalediti

Autor: Iva Međugorac

To što je štrajk prosvjetara okončan, ni izbliza ne znači da premijer Andrej Plenković može odahnuti, štoviše čini se kako je popuštajući djelom pred zahtjevima prosvjetnih sindikata premijer otvorio pandorinu kutiju iz koje bi uskoro mogli iskočiti i drugi sindikati javnih i državnih službi, koji bez susprezanja najavljuju da će krenuti stopama profesora i učitelja.

Sindikat policije, primjerice, objavio je da je prevaren te najavio da će ukoliko Vlada hitno ne poveća koeficijent policajcima požaliti već za Božić, Novu godinu i Tri kralja kada će granična policija ući u bijeli štrajk. Policajci su prema riječima sindikata najpotplaćenija radna snaga u javnim i državnim služabama, a policajac s 20 godina staža sa svim dodacima ima plaću manju od 6 tisuća kuna, i baš zato spremni su na sve te će ukoliko doista ostvare svoje najave u Hrvatskoj stvoriti kaos.

Nezadovoljstvo ne kriju niti sindikati pravosudnih policajaca, a njima valja pridružiti i carinike te liječnike i medicinske sestre. Svima njima uspjeh nastavnika poslužio je kao motiv za inzistiranje na povećanju koeficijenata koje su nastavnici izborili štrajkom. Inače koeficijenti su uređeni Zakonom o plaćama u javnim službama, konkretnije Uredbom o koeficijentima te nisu predmet kolektivnih pregovora među sindikatima i vladom, a to bi pak trebalo značiti da ne mogu niti biti povod za štrajk, koeficijeti su uz osnovice i dodatke jedan od mehanizama o kojima se kolektivno pregovara, a kojima se određuje visina plaća u javnom sektoru, te su po zakonu u rukama vlade.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.