fbpx
foto:screenshot/Večernji

PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN GODINOM ZA NAMA: ’Ovo je bila godina stvaranja poluga za Hrvatsku’

Autor: Matea Vidić

Na sjednici Sabora, premijer Andrej Plenković predstavio je izvješće o održanim sastancima Europskog Vijeća u 2020. godini gdje se pozvao i na Nacionalni program oporavka i otpornosti iz kojeg će, kako tvrdi premijer, Hrvatska potom izvlačiti sredstva.

Zahvalio se i iseljenicima na pomoći iskazanoj potresom pogođenom području pa se prisjetio početka pandemije i činjenice da je tada Hrvatska predsjedala Europskim Vijećem.

“Reagirali smo promptno”, rekao je premijer koji se osvrnuo na samu pandemiju i činjenicu da smo sada kao članica Europske Unije, zajednički nabavili i distribuirali cjepiva protiv covida.

“Hrvatska je s cijepljenjem, ako se sjećate, počela nakon Božića. EU je osigurala dovoljan broj cjepiva za sve naše članice, a ovim putem pozivam sve da se cijepe i misle na druge”, rekao je Plenković. “Hrvatskom je gospodarstvu, koje je usmjereno na turizam, procijepljenost važna”, dodao je.

Osvrnuo se potom i na ukupno pet sastanaka Vijeća u 2020. godini. Najčešće teme bile su pandemija, višegodišnji financijski okvir i plan oporavka, rekao je pa naveo kako je uz odgovor na krizu izazvanu pandemijom, najvažnije postignuće Vijeća, dogovor o proračunu.
“Taj paket usuglašen je u srpnju. Za Hrvatsku je bio značajan, iznašan. Upravo bi ti financijski okviri trebali pomoći da krenemo u smjeru gospodarskog oporavka”, tvrdi.

Rekao je i kako se govorilo i o klimatskim promjenama, ali i o industrijskom tržištu… “Sve su to područja koja otvaraju mogućnosti za oporavak gospodarstva”, govori Plenković.

Dakako, na dnevni red Vijeća tijekom godine došli su i vanjski odnosi Unije s Turskom, Kinom, Afrikom, ali i ključnom, SAD-om. “Sve su rasprave pokazale visoku usklađenost stavova po pitanju vanjske politike. Pokazali smo da smo u stanju naći zajednički nazivnik i poslati jedinstvene poruke Unije”, govori.
Osvrnuo se i na slanje poruke prema BiH. Tu su, govori, donesene i važne odluke, a dakako, značajno je i otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. “U tom pogledu očekujemo da putem kojem je išla Hrvatska nastavi i portugalsko presjedanje”, istaknuo je.

Rekao je i kako će Hrvatska u Europsku Uniju uplatiti 661 milijun eura godišnje, 4,6 milijun u razdoblju pred nama. “To je višestruko manje od sredstava koje će Hrvatska iskoristiti”, zaključuje.

Osvrnuo se potom i na instrument “EU sljedeće generacije” kojem je cilj ublažiti posljedice krize. Unutar toga paketa osigurano nam je 9,6 milijardi eura bespovratnih sredstava, ali i zajmovi u vrijednosti od 6 milijardi. Trinaest posto predujma doći će na račune Ministarstva financija, a to je iznos od 780 milijuna eura. EU ima izrazito niske kamatne stope na zajmove, tvrdi.

Pričalo se o revitalizaciji gospodarstva, javne uprave, pravosuđa, državne imovine, obrazovanja i znanosti te zdravstva. Tu je posebna i obnova zgrada od potresa, a kroz sve ove sektore, više je nego jasno ugrađena demografska realizacija, smatra Plenković.
Naposljetku, na zadnjem sastanku u prosincu, na red je došla i energetska ekološka tranzicija, a to je upravo područje koje će doprinijeti globalnoj konkurentnosti Unije, ističe premijer.

“Kada sve skupa analiziramo, mi smo zadovoljni. Zadovoljni osiguranjem za iduće desetljeće, digitalizaciji i “zelenim” promjenama, za pozicioniranje zemlje vodeći računa o komparativnim prednostima odabrali smo najbolji smjer za Hrvatsku i Europu”, rekao je.

Dodao je i kako je na kraju ove godine postignut sporazum o tome kakvi će biti novi odnosi s UK. “Dogovor je dobar za članice EU, a Hrvatska je najmanje dotaknuta izlaskom UK iz EU”, tvrdi.

Na samom kraju, ovo je bila godina stvaranja poluga za Hrvatsku. Poluga u smislu da se možemo osloniti na ono što nam članstvo daje. “Učinilo nas je sigurnijom, stabilnijom zemljom”, zaključuje.

“Stoga je Hrvatska zahvaljujući trendovima, iz mog kuta gledanja, napravila najviše što je mogla. Ostaje žal da se predsjedanje nije odvilo u onoj veličini, vidljivosti u kojoj se htjelo, ali na nama je da sa Saborom nastavimo i u idućoj godini”, rekao je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.