Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Plenković: Vlada želi donijeti novi moment razvoja otoka

Autor: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u Jelsi na svečanosti u povodu Dana Općine rekao kako planira da se Prijedlog zakona o otocima u drugo saborsko čitanje uputi sa sjednice, koju će Vlada održati u Hvaru 26. listopada s ambicijom da donese novi moment razvoja otoka i rezimira još jednu izvrsnu turističku sezonu.

“Prijedlog zakona o otocima je predstavljen na Vladi 26. srpnja i upućen u saborsku proceduru, očekujemo da se prvo čitanje obavi tijekom rujna i listopada, a onda svi zajedno planiramo da se taj zakon pripremi i usvoji na Vladi te uputi u drugo čitanje na sjednici Vlade koja će biti održana u Hvaru u povodu 150 godina turizma u Hvaru i Dana hrvatskog turizma. Naša je ambicija da ta sjednica donese novi moment razvoja otoka, ne samo Hvara, i rezimira još jednu izvrsnu turističku sezonu,” rekao je premijer Plenković u utorak navečer sudionicima svečane sjednice Općinskog vijeća Jelse.

Te dvije činjenice obilježavaju ono što Vlada želi napraviti od grane koja donosi skoro 20 poto BDP-a, rekao je i naglasio da se četvrtina prihoda u turizmu generira na otocima, na kojima živi 125.000 ljudi.

Radeći novi zakon, krenuli smo s novim modelom razvrstavanja, s novim pistupom otocima, starteškom planiranju razvoja otoka, novom konceptu pametnih otoka, proširivanju uporabne funkcije otočne iskaznice i sve to omogućit će usvajanje nacionalnih planova razvoja otoka, a to će u konačnici omogućiti bolji život stanovnika otoka, snažnije gospodarstvo, turizam, ribarstvo, bolju prometnu povezanost i međusobnu povezanost otoka – gdje postoji ogroman prostor za napredak i unapređivanje ponude, koja bi uključivala više otoka u jednom boravku, rekao je Plenković. Zakon će pratiti i proračunska aktivnost, samo Ministarstvo regionalnog razvoja će imati dodatnih 100 milijuna kuna, isto će imati Ministarstvo prometa, kazao je.

Ponovio je da je u 2017. godini u otoke ukupno investirano milijardu i 700 milijuna kuna što je, kazao je, ogroman iznos, koji pokazuje da Vlada želi poslati “veliku i razvojnu poruku hrvatskim otocima”.

Kad je riječ o turizmu, očekuje da će ovogodišnja sezona biti još bolja od rekordne prošlogodišnje. Rekao je da to i drugi ohrabrujući trendovi, kao što je “nikad niža stopa nezaposlenosti” od trenutnih 8,7 posto, u sezoni, daju optimizam da će se i ove godine postići da država troši koliko zarađuje. Na tom tragu ćemo nastaviti, poručio je premijer.

Vlada će podržati projekte Jelse i Hvara, rekao je i pozvao otočne vlasti da predstave svoje projekte, bilo cestovne infrastrukture, bilo da je riječ o lukama ili opskrbi vodom, kako bi Vlada vidjela što sve može učiniti, kao što je učinila i u drugim dijelovima Hrvatske jer želi ravnomjeran razvoj, kazao je Plenković.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.