Patrik Macek/PIXSELL

Plenković u velikom strahu od ‘Posljednjeg Mohikanca’ iz SDP-a!

Autor: Marin Vlahović

Državni zavod za statistiku osnovan je daleke 1875. godine. U njemu je danas zaposleno 440 osoba koje obavljaju sve poslove u skladu s odredbama Zakona o službenoj statistici. Ova institucija, uz Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, jedina je koju i dalje vode SDP-ovci.

Neuništivi Krištof DZS vodi od 2013.

Na čelu Državnog zavoda za statistiku je ravnatelj Marko Krištof. On je kao član SDP-a postao ravnatelj zavoda u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Preživio je i kratkotrajnu Oreškovićevu Vladu. Plenković ga zasad nije pokušavao smijeniti, iako su za to postojali konkretni razlozi. Naime, u rujnu prošle godine Plenković se hvalio padom broja nezaposlenih i rastom zapošljavanja, a onda se u javnosti pojavio podatak iz europskog statističkog ureda Eurostat po kojem Hrvatska ima najveći pad zaposlenosti u Europskoj Uniji. Tada se u čitavu priču uključio Državni zavod za statistiku s objašnjenjem da podaci Eurostata nisu točni, odnosno usporedivi s prethodnim razdobljem, zato što je došlo do promjene u metodologiji. Iz zavoda su tada priznali da greškom nisu informirali kolege iz Eurostata o metodološkim promjenama.

Na zavod se tada javno obrušio ministar rada Marko Pavić koji je za HRT dao sljedeću izjavu:

„Ovo što se dogodilo apsolutno je nedopustivo. Već dva dana se proziva premijera Andreja Plenkovića da u javnost iznosi netočne podatke, a DZS, kojem je jedini posao to da napravi točne podatke i prenese ih u Bruxelles, napravi propust u tome.“

Zbog ovog propusta, Krištof nije ponudio ostavku, a ni Plenković nije forsirao njegovu smjenu. Umjesto toga, Krištof je medijima dao ovo objašnjenje.

Prilikom prenošenja podataka o zaposlenosti u Eurostat trebala se staviti oznaka da se radi o privremenim, nerevidiranim podacima. To nije označeno. Prvi put nam se to dogodilo i vjerujem da se neće više ponoviti. Međutim važno je naglasiti kako je ovaj dio godine za kolege koje se bave obračunima izrazito stresan. Moraju pripremiti podatke o dugu, deficitu, o nacionalnom dohotku… S obzirom na količinu stresa, jednostavno je došlo do pogreške. Moja osobna greška je to što smo kasno reagirali i sa zakašnjenjem obavijestili javnost. Ali ne bojim se za svoje radno mjesto. Nije me strah. Nikakvih poziva nije bilo.“

Hoće li se „greške“ ponoviti?

Počela je turistička sezona, koja obično služi za stvaranje privida povećanja broja zaposlenih. Doduše, po nekim pokazateljima, ovog ljeta će biti manje domaćih sezonskih radnika nego prethodnih godina. Inače, Krištof je svojedobno radio i u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokom obrazovanja kod Vilima Ribića. Sudjelovao je i u teškim pregovorima s Vladom Ive Sanadera oko minimalnih plaća.

Poslije dolaska SDP-a na vlast, zaposlio se prvo u Ministarstvu rada kojim je tada ravnao ministar Mirando Mrsić, a onda je dobio poziciju ravnatelja Državnog zavoda za statistiku. Na tom mjestu nalazi se od 2013., predstavljajući tako neku vrstu anomalije u javnim poduzećima i institucijama jer u manje od dvije godine Plenković je proveo pravu čistku, instalirajući na odgovorna mjesta isključivo HDZ-ovce i HNS-ovce. Sredinom rujna Državni zavod za statistiku opet će proslijediti Eurostatu svoje statističke podatke, ali i objaviti vlastita istraživanja. Veliko je pitanje, hoće li ti pokazatelji biti u skladu s PR potrebama Vlade Andreja Plenkovića ili će se „greške“ ponoviti?

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.