Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PLENKOVIĆ U IZOLACIJI, A U VLADI KLJUČA: Zaiskrilo između dva ministra

Autor:

Dok premijer Andrej Plenković u samoizolaciji nastoji koordinirati Vladom udruga Glas poduzetnika pobunila se protiv ministra gospodarstva Tomislava Ćorića koji ujedno slovi za jednoga od najvažnijih kadrova Plenkovićeve vlade, a koji je s druge strane u HDZ-u okarakteriziran i kao najveći teret iste te Vlade.

“Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar  gospodarstva. Naime, ministar je već nekoliko puta pokazao da ga nije briga što hrvatsko  gospodarstvo propada, što će propasti mnogobrojne tvrtke i obrti i što će desetci tisuća  radnika ostati bez posla. Smatramo da je nedopustivo da ministar Vlade Republike Hrvatske izbjegava preuzeti odgovornost, ponuditi konkretna rješenja i pokrenuti potrebne sustavne  reforme koje bi omogućile opstanak malog i srednjeg poduzetništva.

Mnogobrojne poduzetnike u proteklim tjednima šokirale su izjave ministra Ćorića o stanju u  našem gospodarstvu i o ozbiljnosti situacije. Iznenađeni smo izostankom konkretne pomoći i obeštećenja za djelatnosti koje se suočavaju s velikim padom prometa, a nisu formalno  zatvorene. Moramo istaknuti i da Ministarstvo gospodarstva ignorira sve naše upite, molbe i  prijedloge. Ministar Ćorić dopušta propadanje mikro, malih i srednjih tvrtki te se ponaša kao  da se to njega ne tiče. U bezizlaznoj situaciji u kojoj su se našli mnogobrojni poduzetnici resorni ministar pokazao je neozbiljnost i nonšalantno ponašanje, a kap koja je prelila čašu je  izjava ‘kako neće baš svi ugostitelji propasti bez izdašnije pomoći države kao što tvrde sami  poduzetnici’.

Smatramo da je ponašanje ministra Ćorića u ovoj situaciji nedolično, a kao glavne probleme vidimo njegovu nespremnost na dijalog, nerazumijevanje problematike i nedostatak iskustva  rada u privatnom sektoru. Imamo veoma neobičnu situaciju u kojoj jedan ministar  gospodarstva nije ostvario niti jedan radni dan u privatnom sektoru. Uz to, dodajemo da je  povezan uz mnogobrojne aktualne afere u kojima se otuđio novac hrvatskih poreznih obveznika.

UGP smatra da Hrvatska može ponuditi mnogo kvalitetniju i kompetentniju osobu da vodi  Ministarstvo gospodarstva. U moru loših prethodnika, poduzetnici se ne mogu sjetiti goreg  ministra gospodarstva od ovog kojeg imamo danas.
Ovim putem apeliramo na Predsjednika i Potpredsjednika Vlade da ministra Ćorića hitno razriješe dužnosti i imenuju ministra gospodarstva koji će biti kompetentan za navedenu  funkciju. Također, inzistiramo u ime svih poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj da idući ministar  bude netko tko ima iskustva u privatnom sektoru. Smatramo da će jedino takva osoba moći  shvatiti konkretne probleme poduzetnika te da će biti otvorena za dijalog i suradnju”, stoji u dopisu Udruge glas poduzetnika.

Međutim, čini se kako Ćorić nije kamen spoticanja samo u odnosima Vlade i poduzetnika, već netrepeljivost izauiva i među kolegama ministrima, na njega su posebno kivni u ministarstvu rada na čijem je čelu mladi Josip Aladrović. Naime, u ovom ministarstvu drže kako su oni ti koji traže rješenje za sve veći broj nezaposlenih, ali i onih građana čija su radna mjesta na čekanju s obzirom na djelomični lockdown.

Dok Aladrović nastoji iznaći riješenja Ćorićem se javnost bavi uglavnom zbog njegovih afera pa u resoru mladog ministra drže da ovaj definitivno nije dorastao izazovnim vremenima koja su pred nama. Mi smo tek u prvoj fazi problema, upozoravaju u Ministarstvu rada, a da bi problema moglo biti osjetno više dalo se naslutiti i nakon Aladrovićevih tvrdnji da Hrvatska neže moći poduzetnicima koje je zatvorila zbog pandemije isplatiti 75 posto lanjskog prihoda kao što je to učinila Njemačka. Aladrović je odlučio povući crtu i građanima jasno dati do znanja da to hrvatski proračun ne može izdržati. Navodno je radi tog ‘istrčavanja’ prekoren čak i od strane premijera, međutim, on od svojih teza ne odustaje unatoč najavama rješenja za obeštećenje gospodarstva. Nema ministar rada ništa protiv obeštećenja, u fokusu su mu ponajprije ugostitelji ali i sve druge djelatnosti čiji je rad stopiran, no njegovi suradnici priznaju nam kako mu je sve teže koordinirati se s Ćorićem, koji je pomalo inertan i nezainteresiran za krizno stane.
Ćorić je za sada uspio s Hamag-Bicroom dogovoriti dodatnu alokaciju sredstava za covid-kredite, odnosno kredite za kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost, ali se Aladrovićevi kolege pitaju je li to dostatno. Zato u njegovom resoru rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta, prvi dio tih mjera uključuje potpore za plaće radnika, koje i dalje ostaju na snazi, primoran je iznaći i dodatna sredstva, no za to će ipak morati dulje zagrebati. Ono od čega u Ministarstvu rada posebno strahuju jest obeštećenje, odnosno pokriće dijela troškova koji nastaju neovisno o obavljanju gospodarske aktivnosti, za to za sada nema prihvatljivih riješenja, iako se o nekim modelima raspravlja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.