Dusko Jaramaz/PIXSELL

Plenković: Trka na prstenac – važna atrakcija u sjajnoj sezoni

Autor: Hina

"U zadnjih četrdesetak godina za Barban i za središnju Istru ona predstavlja ne samo konjanički i sportski nego i pravi turistički događaj", ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Tradicionalna 42. po redu Trka na prstenac održana je u nedjelju poslijepodne u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskog političkog i gospodarskog života kojom prigodom je predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo da je riječ o važnoj turističkoj atrakciji u ovogodišnjoj sjajnoj turističkoj sezoni.

“Ovogodišnja trka je potvrda dodatnih sjajnih sadržaja koje Istra pruža kako svojim ljudima tako i brojnim turistima. Ovo je sjajna turistička sezona, najbolja u samostalnoj Hrvatskoj a upravo je Istra u tome dala veliki udio. I ova manifestacija u Barbanu je također iznimno važna turistička atrakcija”, kazao je premijer Plenković na otvaranju ovogodišnje Trke na prstenac čestitavši svima koji su uložili napore da ova godina bude tako dobra i u turističkom i u gospodarskom smislu.

Podsjetivši kako je to njegov drugi dolazak u Barban na Trku na prstenac te kako je ova utrka danas neizostavni dio kulturnog identiteta Istre i cijele Hrvatske, Plenković je istaknuo kako je ona još jedna potvrda iznimno lijepe i bogate tradicije ovoga kraja koja je, kako je rekao,  “prema zapisima čak petnaestak godina   starija od Sinjske alke,  no postojala je određena pauza u njenom održavanju”.

“U zadnjih četrdesetak godina za Barban i za središnju Istru ona predstavlja ne samo konjanički i sportski nego i pravi turistički događaj”, ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković  prvi je put nazočio Trci na prstenac te čestitao svima koji su obnovili ovu trku. Kolovoz je, rekao je, razdoblje kada  “vidimo svu raznolikost Hrvatske, svo bogatstvo običaja, tradicije i povijesti koja nas povezuje od Slavonije, središnje Hrvatske do Dalmacije i Istre”.

“Ovi konjanici su pravi vitezovi pa bi bilo lijepo da u hrvatskom društvu imamo više viteštva i više onoga što se dotiče viteškog kodeksa, poštenja, hrabrosti odvažnosti odnosno svega onoga što nam u ovim zahtjevnim vremenima treba”, rekao je Jandroković.

Otvarajući trku, u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, njezin izaslanik Anton Kliman naglasio je kako ovogodišnja trka govori o njezinoj već snažnoj ukorijenjenosti u identitet ne samo Barbana i Istre nego i cijele Hrvatske. Po njegovim riječima sve većoj glasovitosti ove priredbe pridonosi i prijateljstvo i suradnja općine Barban i grada Sinja čime se ujedno znakovito izražava jedinstvo hrvatskog  kulturnog prostora. “A Istra tomu jedinstvu pridonosi brojnim osobitostima, kako onima što ih baštini iz antičkog doba tako i naslijeđem hrvatske kulture”, zaključio je Kliman.




Istarski župan Valter Flego poručio je kako se “Istra razvija planski i smisleno te  zato ima iznimne rezultate u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, ne zaboravljajući pritom na povijesti i svoju tradiciju “.

“To ljubomorno čuvamo i njegujemo sve manifestacije koje jesu dio našeg regionalnog identiteta”, zaključio je Flego.

 Inače, viteška igra “Trka na prstenac“ spominje se  u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696. godine. Istarski gradić Barban obnavlja ju 1976. godine i ona se otad održava svake godine, treće nedjelje u kolovozu.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.