fbpx
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

PLENKOVIĆ STRAHUJE OD NOVOG PORAZA! Milanović će opet poentirati: Na vidjelo izlaze dvije Vladine najslabije karike

Autor: Iva Međugorac

Čini se kako polako, ali sigurno jednom od najslabijih karika Vlade na čijem je čelu premijer Andrej Plenković postaje ministar graditeljstva Darko Horvat, no upućeni svjedoče da ni situacija s ministrom obrane Marijem Banožićem nije puno povoljnija. Nije nepoznanica da od napada na Banožića ne odustaje predsjednik Zoran Milanović koji time u konflikte nastoji uvući i Plenkovića, koji već mjesecima čeka dogovore oko imenovanja veleposlanika. Dok god je Banožić na čelu Ministarstva obrane, dogovor se neće postići govore pak Milanovićevi suradnici, dok se o Horvatu posljednjih tjedana intenzivno govori zbog izostanka procesa obnove.

I koliko je god proces obnove koji stoji na mjestu problematičan, toliko su za percepciju Vlade problematične posljednje Horvatove izjave. Ministar u resoru koji u godinu dana od razornog potresa na Banovini nije izradio niti jednu kuću, pozivajući se na Plenkovića posljednjih dana tumači kako premijer nije rekao da obnova kasni, već da u Vladi nisu zadovoljni dinamikom obnove. Pitanje je međutim kojom dinamikom kada nema ni dinamike. Brza obnova trebala bi biti prioritet za spas siromašne Sisačko-moslavačke županije čiji su stanovnici i prije potresa bili prepušteni sami sebi, a Vlada je program revitalizacije županije usvojila tek posljednjeg dana prošle godine.

Ključan je faktor u ovom slučaju vrijeme, baš kao što se vrijeme problematizira i u posljednjem slučaju koji se odnosi na resor obrane. Naime, SAD je svoju ponudu za Bradleya dale su još 2017.godine, a u Programu rada Vlade koji je donesen u ljeto 2020. godine stoji uz ostalo i najava da bi do konca naredne 2021. godine Hrvatska vojska trebala privesti kraju opremanje borbenim vozilima Bradley. Opremanje očigledno nije dovršeno, a pored svega toga kako za sada stvari stoje još nije ni posve sigurno hoće li se ta vozila uopće nabavljati. Unazad nekoliko mjeseci Banožić je počeo dovoditi u pitanje američku ponudu ocjenjujući da ona za Hrvatsku možda i nije najbolja.


Kalkulantski pristup

Tom je svojom analizom Banožić izazvao žestoke reakcije SAD-a od kuda se moglo čuti kako je riječ o ponudi koja je u više navrata produživana te da definitivno ističe krajem siječnja ove 2022. godine. Uz to što je reagirao ponuđač, burno je reagirao i predsjednik Milanović, kojega u jednu ruku valja i razumjeti. Činjenica je da Hrvatsku desetak dana dijeli od isteka konačnog roka za posao koji je na čekanju pet godina, jednako je tako činjenica da umjesto konkretnih poteza vladajući najavljuju razne sastanke i analize, baš kao što se već godinu dana analizira kako i na koji način krenuti s obnovom Banovine.

Sastanci, i analize kap su koja prelijeva čašu i među građanima koji čekaju obnovu, i među Amerikancima, koji sasvim sigurno na ovo postupanje neće gledati blagonaklono.

Ne zvuči po hrvatsku stranu nimalo perspektivno to da nakon pet godina odbije ponudu najjačeg saveznika, ali i najjače svjetske vojne sile, no Plenković izgleda i ovom procesu pristupa kalkulantski strahujući za vlastitu političku poziciju, ukoliko nakon Milanovićeve pobune prihvati američku ponudu, ispasti će da je još jednom nakon polemika o Vrhovnom sudu popustio pred naletom predsjednika Republike, a takvo nešto u javnom prostoru percipirati će se kao njegov poraz, od čega Plenković i strahuje. I baš zato, da bi dugoročno otklonio strahove i vlastite poraze preko neodlučnih ministara, Plenković će dugoročno morati promisliti ili o promijeni strategije, ili o promjeni onih koji nisu dorasli donošenju konkretnih odluka.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.