Photo: Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆ SPREMAN ZA PROSVJEDNIKE KOJI SU NAJAVILI DOLAZAK PRED NJEGOVU KUĆU: ‘Sve su to cirkusi. Do lani smo svi bili na izvolite’

Autor: Daniel Radman

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na konferenciji “2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva” koja se održava hotelu Sheraton Zagreb. Tom su prigodom premijer i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručili odluke i ugovore iz mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a obišli su i izložbene stolove s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Uz predsjednika Vlade bili su tu i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“U ovakvom svijetu u kojem živimo poljoprivreda i energeti dva su temelja normalnog funkciniranje države. Poljoprivreda nam je strateška grana, činimo sve da je joj pomognemo. Mislim da ćemo strategijom koju je Vlada predložila Saboru, a koja će biti usvojena do kraja godine, sa 7,5 milijardi koje će se uložiti, dovoljno uložiti da nam vrijednost dosegne 30 milijardi kuna. Mislim da je to realni cilj, vodeći računa o globalnim izazovima koji izrazito utječu na poljopirvedu. Svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena utjecat će na poljoprivredu, ribarstvo i ekosustave”, izjavio je.

Sve smo iznenadili koliko smo brzo djelovali

Potom se okrenuo na aktualne teme, poput limitiranja cijene goriva.

“Našim građanima i kućanstvima i gospodarstvu osigurali smo mir. Mi smo stabilni, kad je riječ o struji i plinu, u puno boljoj poziciji nego drugi. Naftni derivati? Od 2014. tržište u potpunosti određuje cijenu. Sad smo procijenili – ne zato što je to u našoj filozofiji, mi jesmo za tržište – imali smo velike poremećaje, krizu Agrokora, covida, da morati djelovati intervenistički.

Ako smo prebrodili krize proteklih 600 dana, bez vala otpuštanja, stečajeva, s normalnim funkcioranjem svih službi države, sa zadržavanjem reputacije na inozemnim tržištima, nećemo dupusiti sad da u momentu kad smo osigurali sredstva za gospodarski oporavak dođe do pada standarda naših građana. Imam dojam da smo zatekli sve aktere koliko smo brzo djelovali. Svi distributeri, proizvođači, mogu se organizirati, ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za nazad, ako budu eskalirale imamo alate i za to. Nisu to kompanije koje ne mogu izdržati teret na svojim maržama da bi to ugrozilo njihovo poslovanje. Što će biti? Moj posao nije gatanje, nego donošenje pravih odluka u pravo vrijeme”, rekao je.

Koji je to iritantni trenutak da moraju prosvjedovati?

Komentirao je i najave prosvjednika da će doći i pred njegovo kuću.




“Svi ti cirkusi, što će oni misliti da sam grozan? Nepotrebno je u situaciji kad je vlada djelovala razumno, suptilno, osjetljivo na sve moguće segmente države u 600 dana pandemije. Druge države su zatvarale sve mjesecima… Koji je to iritantni trenutak da on mora ići kod ministra zdravstva, gospođe Markotić, ništa mi to ne djeluje razumno. Ako to netko radi, to je tako, što bih ja sad rekao?”, odgovorio je.

“Do terorističkog napada lani, mi smo svi bili ‘na izvolite. Gdje su to bile dramatične barikade? Mi smo mala, kulturna zemlja, nismo mi divlji. Nije hrvatski narod nasilan, nisam to primijetio, ovo su iznimke. Ima puno gorih situacija”, dodao je.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.