Zagreb, 220320. Trg Bana Jelacica. Vlada u obilasku centra grada. Na fotografiji: Vili Beros i Andrej Plenkovic Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PLENKOVIĆ SE PRETVARA U PRAVOG DRŽAVNIKA: Napokon potez koji će vas oduševiti!

Autor: Iva Međugorac

Potres u Zagrebu i okolici, uznemirio je stanovnike glavnog hrvatskog grada, a na noge digao predstavnike vlasti predvođene premijerom Andrejom Plenkovićem. Osim što je šef Vlade obišao dio grada koji je pogođen potresom, Hrvatska je aktivirala mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu preko kojega je zatražila pomoć zemalja članica EU. Radi se inače o mehanizmu koji olakšava da članice, ali i nečlanice Unije šalju pomoć jedne drugima, a kako stoji u Twitter objavi europskog povjerenika za upravljanje kriznim situacijama Janeza Lenarčića Hrvatska je mehanizme pokrenula prije svega radi medicinske i zaštitne opreme.

Na društvenim mrežama Lenarčić je otkrio kako je iz Hrvatske stigao zahtjev za zimskim šatorima, sklopivim krevetima, vrećama za spavanje kao i za grijalicama, a kako je danalje rečeno Europska unija spremna je pomoći te budno prate situaciju na terenu. O europskoj pomoći našoj zemlji progovorila je i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica koja je najavila aktivaciju mehanizma civilne zaštite, a osim toga spomenula je i europski sustav za borbu pritiv proirodnih katastrova, shodno tome Hrvatska može računati i na financijsku, ali i na pomoć inženjera i stručnjaka. Hrvatska je inače do sada u pet navrata slala pomoć drugim zemljama, dok je istodobno sama pomoć zatružila u dva navrata. Bilo kako bilo, čini se da se u ovoj kriznoj situaciji premijer Plenković dobro snalazi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.