Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/EU2020HR

PLENKOVIĆ SE MORA SPAŠAVATI! Panika zbog afere stanovi: U pozadini je Zoran Milanović

Autor: Iva Međugorac

Već je neko vrijeme Vinkovčanin Mario Banožić izložen kritikama predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji mu ne spočitava samo njegove postupke koje povlači kao ministar obrane, već ga proziva i zbog njegove naobrazbe, aludirajući na popravne ispite na kojima je Banožić završavao tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Nedugo nakon srednje škole Banožić je doktorirao na osječkom Ekonomskom fakultetu, koji se nedavno našao na udaru kritika radi serijala doktorata koji su se tamo ištancali za niz uglednih HDZ-ovaca.

Poznato je da je Banožić od rane mladosti član HDZ-a, ali i da je u stranačkoj hijerarhiji i na županijskoj razini postepeno napredovao sve dok nije dogurao do ministarske fotelje. Pozicija je to koje se Banožić domogao u jeku rekonstrukcije prošle Plenkovićeve vlade, kada je Banožić u Plenkovićeve redove uz poguranac vinkovačkog HDZ-a ušao kao zamjena za Gorana Marića.

Sporni stanovi

Možda sve to danas ne bi niti bilo pretjerano značajno da u medijski prostor nije dospjela afera sa stanom Plenkovićeva predstojnika Zvonimira Frke Petešića. Kada se govori o toj državnoj nekretnini tada na umu treba imati Uredbu o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna ili drugih osoba, koju je Plenkovićeva vlada ukinula još 2018. godine, premda se radi o svojevrsnom pravilniku koji je prilično precizno određivao kako i na koji način dužnosnici ostvaruju mogućnost na korištenje državnog stana.

Zašto je Uredba ukinuta, do danas nije razjašnjeno, ali se zato saznalo da postoji mogućnost kako je pod sličnim, suspektnim kriterijima osim Frke Petešića državni stan na korištenje dobio i Banožić kojega se u svojem istupu dotakla zviždačica Maja Đerek iz Državnih nekretnina.

Prema njenim riječima, Banožić je sam sebi dodijelio luksuzni stan, a onda su zaposlenice Državnih nekretnina dobile zadatak da mu kupuju pegle, jastuke i sve ostalo. ”Nije to bila normalna procedura”, naglasila je Đerek čije je riječi Banožić demantirao. No, i dalje ostaje upitno ukidanje Uredbe, a osim toga, ovo se polako, ali sigurno pretvara u jednu od većih afera Plenkovićeve Vlade u kojoj posljednjih nekoliko dana traje ozbiljna panika. Premijer je po svemu sudeći za ove mahinacije sa stanovima morao znati, i za njih dati zeleno svijetlo, to je u svojem posljednjem istupu naznačio i predsjednik  Milanović čije riječi u premijerovim redovima tumače kao osobni napad na Plenkovića te tvrde kako ovo nije ni Frkina, ni Banožićeva afera već još jedan u nizu nasrtaja na predsjednika Vlade.

Najvažniji suradnik

”Frka je najvažniji Plenkovićev suradnik još od početka njegova prošlog mandata, on je za Plenkovića odradio bezbroj važnih poslova, uostalom sudjelovao je u kupnji Rafala, u Vladi se vjeruje kako radi toga i jest eskalirao ovaj slučaj, jer se Milanović po medijima prijetio da će inzistirati na tome da sazna sve detalje o kupnji francuskih aviona, ovime je Plenkovića udario ispod pojasa i obrušio se na dvije ključne figure koje i jesu sudjelovale u nabavi aviona, no vidljivo je da se njegovi napadi ne odnose na Frku i Banožića, već su to udarci na premijerov račun”, komentira naš sugovornik iz Vlade te kaže da će Plenković kako za sada stvari stoje morati na neki konkretniji način reagirati na ove napise.

”Očigledno je da će se afera nastaviti, ako Plenković misli zaštitit sebe i Frku, moguće je da se odrekne Banožića, i da se s time pokuša sanirati šteta”, zaključuje naš sugovornik.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.