PLENKOVIĆ SE JAVIO: Sad smo dokazali da smo bili u pravu kad smo pokrenuli rezoluciju EP-a o Šešelju

Autor: Hina

Plenković je upozorio i da u posljednja dva dana iz vrha srpskih vlasti ne dolaze poruke koje bi bile na crti poštivanja naloga Haaškog suda.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković u srijedu je u ime HDZ-a najoštrije osudio paljenje hrvatske zastave od strane haaškog optuženika Vojislava Šešelja te rekao kako to potvrđuje da je rezolucija EP-a o Šešelju bila u cijelosti opravdana.
Optuženi ratni zločinac i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio je u srijedu ispred beogradske Palače pravde hrvatsku zastavu rekavši kako želi poslati poruku “hrvatskoj ustaškoj državi” kao odgovor na zahtjeve hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor.

“Već tada smo na vrijeme prepoznali koliko daleko će ići ratno-huškačka retorika i vrijeđanje drugih zemalja, vrijeđanje žrtava rata te prijetnje svjedocima”, rekao je novinarima Plenković koji je pokrenuo rezoluciju EP-a o optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju koju su poduprli svi hrvatski zastupnici u EP-u i koja je usvojena u studenom prošle godine.

Podsjetio je da se u rezoluciji zatražilo da Haaški sud i tužiteljstvo preispitaju odluku Raspravnog vijeća o puštanju na privremenu slobodu Šešelja zbog njegova zdravstvenog stanja, što se i dogodilo u ponedjeljak odlukom Prizivnog vijeća u Den Haagu da se Šešelja vrati u haaški pritvor. Uz to, naglasio je Plenković, već tada su sa zabrinutošću konstatirali neadekvatnu političku reakciju i izostanak prave reakcije srpskih vlasti. “Da se reagiralo tada ovo se danas ne bi dogodilo”, istaknuo je.

Plenković je upozorio i da u posljednja dva dana iz vrha srpskih vlasti ne dolaze poruke koje bi bile na crti poštivanja naloga Haaškog suda. Od srbijanskih vlasti očekuje da najoštrije osude paljenje hrvatske zastave a od tužiteljstva da pokrene postupak protiv Šešelja.

“Ako Srbija želi biti kredibilan kandidat za članstvo u EU i pregovarati o konkretnim poglavljima onda kod ovakvih situacija ne smije biti dilema. Stavovi srpskih vlasti moraju biti jasni i decidirani, poštovati vladavinu prava i ispuniti njihove međunarodne obaveze”, kazao je Plenković.

Drži i da se nekoga ne može iz humanitarnih razloga pustiti na slobodu, a onda je ista osoba tjednima i mjesecima u političkoj kampanji. “Ne vidim koji su to onda argumenti u pitanju”, smatra Plenković.

Dobrim je ocijenio što je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.