fbpx
Nela Carek/Drava.info

PLENKOVIĆ PUŠE NA HLADNO! Tvorca moderne Podravke nije zvao na rođendan Vegete zbog istražnih radnji njemačkog tužiteljstva?

Autor: s.v.

Glamurozni 60. rođendan Vegete proslavljen je u Koprivnici bez Pavla Gažija.

“Čujte, ja ne bih došao jer mi stanje ne dozvoljava, ali…”, otpovrgnuo je za koprivnički portal Danica 93-godišnji umirovljenik, tvorac moderne Podravke. Na rođendansku proslavu, kaže, nitko ga nije zvao.

“To vam je, recimo, kao da proslavljate srebrnu medalju sa svjetskog nogometnog prvenstva, a ne pozovete izbornika Zlatka Dalića. Koji je, nota bene, bio na Vegetinoj fešti u staroj Podravkinoj tvornici. Zato su na rođendan pristigli najdraži gosti – premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Oni su govorili o Podravki i Vegeti, veličali kompanijske uspjehe, zahvaljivali šefu Podravke Marinu Pucaru. Bila je tamo zapravo cijela HDZ-ova svita. Iz istih razloga tamo su kao specijalni gosti bili Plenković, Jandroković, Mate Granić i sva sila HDZ-ovih ministara i zaslužnih kadrova“, ironično prenosi lokalni koprivnički portal.


Tko je Pavle Gaži?

Podsjetimo, Pavle Gaži (92), nekoć generalni direktor Podravke, član Centralnog komiteta saveza komunista Jugoslavije (CK SKJ), sekretar unutarnjih poslova u Hrvatskoj, pouzdanik Beograda, simbol jugoslavenskog unitarizma za kojega je USKOK 2015. Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu proslijedio kaznenu prijavu zbog sumnje da je naručio ubojstvo Stjepana Đurekovića – proglašen je počasnim građaninom Koprivnice. U zadnje vrijeme se na raznim portalima i blogovima da pročitati kako njemačko tužiteljstvo nakon presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču proširuje istrage, odnosno priprema nove optužnice za čitavi niz udbaškim ubojstava u toj zemlji. Stvar koja bode u oči je ta da je upravo Pavle Gaži bio hijerarhijski nadređen pomenutom udbaškom dvojcu. Bivši ministar unutarnjih poslova SR Hrvatske Pavle Gaži 2105. godine je preko videolinka svjedočio na suđenju koje se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodilo protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Gaži je svjedočio videovezom iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda, a njegovo ispitivanje u Zagrebu bilo je zatvoreno za javnost. Stoga ne čudi što se oko ovog slučaja pojavljuju razne kontroverze.

Na tragu informacije koja stoji u naslovu ovoga teksta, kontaktirali smo Branimira Begovića, bivšeg pravaškog dužnosnika iz Koprivnice, koji je u nekoliko navrata oštro reagirao povodom nedavnog proglašenja Pavla Gažija počasnim građaninom Grada Koprivnice.

“Bez njega se likvidacija Đurekovića nije mogla dogoditi”

„Kao i većina pratio sam suđenje u Munchenu, naravno onoliko koliko je bilo dostupno javnosti. Po izricanju presude doživotnog zatvora Perkoviću i Mustaču, jedna stvar ostala je nejasna. Uzmemo li u obzir da su njih dvojica osuđena temeljem tzv.’objektivno-zapovjedne odgovornosti’, postavlja se pitanje kako se u cijeloj priči izvukao Pavle Gaži”, kaže Begović i podsjeća da je Pavle Gaži bio član Predsjedništva CK SKH, CK SKJ i sekretar unutarnjih poslova Hrvatske, što znači da je po svojoj funkciji bio nadležan i za Službu državne sigurnosti.

“Bez njega se stvari poput likvidacije Stjepana Đurekovića nisu smjele niti mogle dogoditi. Koliko me sjećanje služi, mislim da se gospodin Gaži u rijetkim intervjuima koje je davao branio kako je u inkriminirano vrijeme bio na bolovanju ili da je već bio smijenjen. Podsjećam da je Đureković ubijen 28. Srpnja 1983. godine, a postoji dokument koji je potpisao tadašnji sekretar predsjedništva CK SKH Marijan Kalanj po kojem je vidljivo da je Sabor tada SR Hrvatske na sjednici održanoj 29. rujna 1983. godine prihvatio ostavku Pavla Gažija na mjesto republičkog sekretara za unutarnje poslove. Dakle, dva mjeseca kasnije, a uzmemo li u obzir tadašnje okolnosti, priča gospodina Gažija teško je probavljiva. O eventualnim istražnim radnjama njemačkog tužiteljstva čitao sam u medijima, drugih informacija nemam”, ispričao je za Dnevno dobar poznavatelj ove materije.
Na naš upit kako komentira samo nepozivanje Pavla Gažija na 60. rođendan uspješne koprivničke tvrtke, Begović je kroz smijeh odgovorio:

“Pitajte premijera Plenkovića“.
Autor:s.v.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.