Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

PLENKOVIĆ PRISVAJA ZASLUGE: ‘Uhićenja su dokaz Vladine aktivne politike, koja ima nultu toleranciju na korupciju’

Autor: Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su uhićenja u ‘aferi Janaf’ dokaz Vladine aktivne politike, koja ima nultu toleranciju na korupciju, bez obzira na ime i prezime, dužnost ili stranku.

“Politika ove Vlade, mene osobno i HDZ-a jest da naša neovisna pravosudna tijela, Državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK i policija su neovisni, nepristrani, samostalni u svojem radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade. To je osnovno načelo našeg funkcioniranja”, rekao je novinarima Plenković nakon sastanka sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina.

Ne postoji ‘magična kutija’, DORH i policija trebaju raditi svoj posao

Važno je da svi razumiju da ne postoji nekakva ‘magična kutija’ pomoću koje bi netko moga znati što netko drugi radi, kazao je Plenković poručujući kako je jedini način, ako postoji opravdana sumnja u koruptivne radnje, da DORH i policija rade svoj posao.

“Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira na ime i prezime, dužnost, i stranku. Nemate drugi način, ovo je jedini pravi način. A ovakvi slučajevi će djelovati preventivno, to je cijeli smisao. Nema nikad umora od borbe protiv korupcije, baš nikada”, naglasio je premijer.

Ako se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, očekujemo da odgovara, istaknuo je Plenković i ustvrdio da su, bez obzira na uhićenje HDZ-ova zastupnika Dražena Barišića, Vlada i parlamentarna većina stabilni.

Na pitanje kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić završio na izbornoj listi, a već je u siječnju imao optužnicu pa mu je jučer također skinut saborski imunitet, Plenković je ustvrdio kako to nije problem.




“To nije problem zato što sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat. Ovdje se skidao imunitet samo zato jer je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku pa da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno”, rekao je.

Na pitanje trebaju li gradonačelnici podnijeti ostavku zbog optužnica Plenković je odgovorio da ne trebaju ako su tek optuženi.

“Ako im se dokaže ili ako ne mogu obnašati svoju funkciju, onda svakako za to postoje zamjenici, da grad funkcionira”, kazao je.




Elektrocentar Petek nije veliki donator HDZ-a

Plenković je pritom opovrgnuo tvrdnje da je Elektrocentar Petek, tvrtka povezana s jučerašnjim uhićenjima, bila veliki donator HDZ-a.

“Pa i nije baš, prvo nisam nikad ni čuo za tu firmu, koliko sam vidio u mandatu mene kao predsjednika HDZ-a oni su donirali prije četiri godine 10.000 kuna, a provjerio sam – gospodin nije niti član HDZ-a”, ustvrdio je.

Također je odbacio spekulacije da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević navodno trebao biti smijenjen sa svoje pozicije još prije godinu dana, rekavši kako se izmišljaju takve priče radi ucjenjivanja.

“Mi živimo u svijetu pabirčenja, šuškanja. Malo sam pratio, jer su mi dali određene linkove, da vidim koje sve nebuloze možete čuti od saborskih zastupnika, klubova, osobito Domovinskog pokreta i Mosta, dviju stranaka koje su išle na parlamentarne izbore da bi nakon njih imali ucjenjivački kapacitet, jer to je bio jedini domet njihovih programa i stavova”, kazao je Plenković.

Oni su se sada pretvorili u “frustrirane ucjenjivače koji smišljaju teorije da je premijer nešto znao, ili da mu je netko nešto rekao”, dodao je.

“Sve te stvari treba otkloniti, policija i DORH rade svoj posao neovisno, a usto ovakve stvari rade tajno. Ako je nešto tajno, onda to nije javno, onda za to ne zna nitko osim ljudi koji se time bave, pa ni predsjednik Vlade”, naglasio je Plenković.

Sagledat će situaciju oko smjene Kovačevića

Na pitanje hoće li smijeniti optuženog Kovačevića odgovorio je kako će sagledati cijelu situaciju jer Janaf kotira na burzi, a država nije jedini vlasnik.

Na upit postoji li način ili sistem kontrole za ljude koji će zasjesti na rukovodeće pozicije ustvrdio je kako tako nešto ne postoji. “Nemate nikakvog načina da ovako nešto uočite, to je jednostavno nemoguće”, rekao je.

Što se tiče curenja informacija tijekom jučerašnjih uhićenja, Plenković kaže da treba utvrditi odakle izlaze informacije u ovakvim postupcima.

“Postoje tri mogućnosti – policija, DORH ili sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta”, poručio je premijer.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.